Извънредно: Затягат мерките в голям български град, налагат тежки ограничения за непълнолетните

коронавирус

Затягат противоепидемичните мерки в Кюстендил. От утре се въвежда ротационно обучение на учениците от 5 до 12 клас, решиха от Областния оперативен щаб. Предстои РЗИ – Кюстендил да издаде заповед с новите ограничения, които се въвеждат в областта с цел да се ограничи разпространението на коронавируса.

До 18 февруари ще има присъствен учебен процес на учениците както следва: присъствено да се обучават учениците от I до IV клас и от V, VII, X и XII клас на 28.01.2022 г. и за периода от 07.02.2022 г. до 11.02.2022 г. Присъствено да се обучават учениците от I до IV клас и от VI, VIII, IX и XI клас за периода от 14.02.2022 г. до 18.02.2022 г. Преустановява се присъственият учебен процес за учениците от V, VII, X и XII клас за периода от 14.02.2022 г. до 18.02.2022 г. Преустановява се присъственият учебен процес за учениците от VI, VIII, IX и XI клас за 28.02.2022 г. и за периода от 07.02.2022 г. до 11.02.2022 г.

Преустановява се провеждането на групови извънкласни занимания, екскурзии, спортни празници с изключение на Областните кръгове на олимпиади или състезания. Те трябва да се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, предава Телеграф.

Непълнолетните жители на областта няма да могат да посещават молове, кина, ресторанти и кафенета без придружител – родител или настойник. Местата за обществено хранене, игралните зали и казината трябва да работят на 50% от капацитета си и при спазване на изискването за „Зелен сертификат“.

Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията област Кюстендил, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

„Ние сме в клъстер 4 и сме навлезли в етап 3, което изисква предлагане и приемане на решения за допълнителни противоепидемични мерки“, заяви директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков, като отчете, че областта е в тъмночервената зона.

По време на заседанието д-р Златко Величков даде информация за поставените ваксини на територията на областта – 72 362, пълният курс са завършили 34021 лица, поставени бустерни дози са 11673. Относно заболелият медицински персонал в областта към вчерашна дата: има двама заболели лекари и една медицинска сестра. Той представи данни за свободните легла за неусложнени пациенти и за интензивно лечение.

Д-р Величков отчете и извършените проверки за периода 17 – 23 януари: от РЗИ са извършени 23 проверки, 38 от ОД на МВР и 27 от ОДБХ – Кюстендил.

Д-р Александър Величков от МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ сподели, че натискът към Спешно отделение е 2-3 пъти по-голям от обичайния, но натискът към болницата е наполовина от предходни ситуации.

Представителите на трите болници и на останалите областни институции също изразиха своята подкрепа към предложените мерки.

Мая Стойчева от РУО припомни, че учениците са във ваканция от 31 януари и ще бъдат присъствено на 7 февруари. Началникът на РУО обясни, че има налични тестове. „На етап сме, в който започват национални олимпиади и състезания. Мисля, че при спазване на изискванията и тестове на учениците, на педагогически и непедагогически персонал, няма да има проблем да се проведат“, посочи Стойчева.