Проф. Витанов стресира всички: Ще надминем 1 млн. регистрирани случая и 33 500 починали

проф. николай витанов

Николай Витанов представи кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за днешния 19 януари 2022 г. Математикът заяви, че пандемичната обстановка се развива според очакванията.

Постът му в социалната мрежа гласи следното:

„1. Обстановката се развива според очакванията. Омикронът
настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите очаквания са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми, че
– ще надминем 1 милион регистрирани случая
– ще надминем 33 500 починали

Но по нея, както знаете, ще говорим на 19 март, когато се навършват 2 години, откакто бях поканен да правя анализи и прогнози за пандемията. Знаете, че и тази прогноза бе направена доста отдавна. Аз съм си записал и какво беше крякането, когато тази прогноза бе направена. Но и за това ще говорим на 19 март.

2. Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има нужда да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предупреждение го засече на 23 декември миналата година. Оттогава минаха 27 дни. Напомням – 4 седмици са 28 дни.

Прогнозата се изпълни – Омикронът стана доминантен в прогнозирания срок.

3. Базовото репродуктивно число днес е 1.40. Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, тъй, че твърде големи стойности на това число не се очакват. Но е над 1.3, а както знаете, опасно е да седи 2 седмици така. Днес е ден втори, откакто числото е над 1.3

4. Данните за смъртността. При Омикрона се очаква да е около 1%. Затова имаме много случаи, а смъртността не е като при Делта варианта – над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова – пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете – този 1% е от доста повече случаи.

5. Няколко думи за картите.

Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона.

Героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни.
Днес показвам и картата за заетостта на интензивните легла по клъстери от области. Знаете я от сайта на Министерския съвет. По нея имам следните белжки. Тази карта не отразява много реалната ситуация в следния смисъл.

На нея виждаме резделението на страната на 6 региона за планиране (NUTS-2 региони) за нуждите на ЕС. Да, де, но това
не е разпределението при пандемията. Пример – напълват се леглата във Видин и пациентът трябва да се закара на друго място. Къде се закарва – в София, разбира се, не в Плевен.

Ако е от Монтана – същата работа. И тъй нататък. Така, че, според мен сраната е по- добре вместо на 6 да се раздели на 5 региона: Западна България, обхващаща Югозападния регион плюс Видин, Монтана и Враца, един регион по линията Плевен-Русе, един, обхващащ Делиормана и Варна. В Южна България са си добре, както са си. Това разделение по-добре ще отразява здравната ситуация (настоящото разделение на 6 региона отразява по-добре икономическата ситуация).

Така, като вземем наум разделението на 5 региона и погледнем проблемния регион по линията Плевен-Русе, установяваме, че той всъщност е на Етап 2 , а не на Етап 3, както излиза от разделението за нуждите на икономическото планиране. Така, че този регион е далеч от локдаун и според мен хората там не бива да се притесняват все още. Така си мисля аз, не обвързвам никого с моите си мисли. С други думи – тъй си я преценям аз ситуацията.

5. Имаме дифузно разпространение на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца

6. Виждате, че Омикронът е силно разпространен, но не във всички области. Пожарът гори с различна интензивност на различните места. Има области където гори силно и такива, където гори доста по-слабо. Като се засили горенето в тия последните области, в тия първите доста ще е изгоряло. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така.

7. За мерките. Пак да кажа, как преценям аз ситуацията. Преценям я така. Знаете, че има поне 25% от населението, което е абсолютно твърдо срещу всякакви мерки, ваксини и т.н. Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се очаква да са много. Повечето хора го карат леко. Тогава основният критерий за налагане на мерки трябва да е друг. Според мен (доста отдавна съм ви го казал това) основният критерий при тази вълна трябва да е състоянието в болниците.

Тук идва ролята на активните елементи в системата – тези, които могат да стабелезират или дестабилизират сценарии на развитие на ситуацията.
Правителството и вие сте активни елементи в системата и може да дестабилизирате един или друг сценарий. Когато прогнозата е наблягоприятна, правителството маже да се опита да я дестабилизира и да насочи системата към по-благоприятен сценарий. Вие също сте активни елементи в системата и може да влияете върху ситуацията. Помислете си – имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. ПАЗЕТЕ СЕ, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАЙТЕ, НЕ СТИГАЙТЕ ДО БОЛНИЦА. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун. ГЛЕДАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА! ТОВА Е МОЯТ ПРИЗИВ.
Тъй че, пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и тотален локдаун.

Погледнете – заетостта в болниците нараства бавно. Отдавна говоря, че ни се отваря възможност да ни се размине тоталният локдаун.

Повярвайте ми, с ум и разум ако действаме, може да ни се размине. Но, каквото си го направим, такова ще е.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.“За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории