Само в 7DniSofia.bg

Ситуацията с К-19 е извън контрол! Рекорден брой разкрити легла за заразени деца в цялата страна

коронавирус

360 легла за лечение на деца с коронавирус са разкрити в цялата страна. Това показа справка на Министерството на здравеопазването, предоставена за „Телеграф“. В рекордния вторник, когато бяха регистрирани почти 10 000 нови случая, системата отчете 2417 положителни проби на деца. Това се случва за първи път от началото на пандемията, а лекарите са категорични, че причината за пика е в новия вариант на вируса – Омикрон. Доказано е, че той е по-заразен от досега циркулиращите и освен това по-често заразява деца и млади хора. В действителност от началото на годината случаите в групата от 0 до 18 г. значително се увеличиха (виж карето). Към понеделник в болниците у нас са настанени 166 деца с коронавирус. Това означава, че всяко трето разкрито легло вече е заето.

Сред хоспитализираните има и бебета. Последните такива случаи са на новородено на 27 дни, което лекуват във Велико Търново, и пеленачета на един месец и четири месеца, които са настанени в болници в Шумен и Ямбол. Неонатологичните легла обаче са далеч по-малко от педиатричните. Това важи и за лечебните заведения, които имат готовност да поемат бебета с COVID-19. В София например има общо 16 болници с разкрити 56 легла за лечение на заразени деца. От тях 10 болници могат да поемат и пеленачета, като разкритите за целта легла са 27. Това става ясно от заповед на директора на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, издадена на 5 януари. С нея се определя задължителният брой легла за лечение на пациенти с основна или придружаваща инфекция COVID-19.

От документа става ясно, че за цяла София са предвидени две интензивни педиатрични легла и те се намират в „Пирогов“. Общо за страната пък леглата за интензивно лечение на деца с коронавирус са едва 54. Макар броят им да е малък, децата за щастие рядко се нуждаят от интензивни грижи поради усложнение на състоянието им, категорични са експертите. В момента в цялата страна има само едно дете с коронавирус, настанено в интензивно отделение. То се намира в УМБАЛ „Канев“ в Русе и не е интубирано, но е на кислородна терапия. Общо болницата разполага с четири интензивни легла за лечение на деца с COVID-19, показа проверка на „Телеграф“.

От здравното министерство обаче уточняват, че броят на леглата търпи промени и може да бъде увеличен. „Здравната система разполага с педиатрични легла, които при необходимост могат да бъдат използвани за деца с COVID-19“, посочват от ведомството. Освен това по-големите деца могат да бъдат настанявани и на легла за възрастни. Важен обаче е въпросът с обезпечеността на медицински кадри. Именно това е и причината не всяко лечебно заведение да може да приема малки пациенти с коронавирус. В цяла Бургаска област например само една болница има възможност да лекува деца, показва справка в Регионалната здравна инспекция. Хлапетата се лекуват единствено в държавната МБАЛ-Бургас. Там са осигурени общо 19 болнични легла за деца и юноши. От тях 15 са за случаи без усложнения, а 4 са реанимационните легла за интензивно лечение. От РЗИ-Бургас също подчертават, че при необходимост броят на леглата може да бъде увеличен.

Пик на заразени в групата 10-14 г.
Над 13 500 случая на заразени деца и младежи са регистрирани у нас от началото на годината. Това показват данните в Единния информационен портал. Ръст има във всички възрастови групи от 0 до 18 г., но най-значителен е той сред децата между 10 и 14 г. След тях са тези от 15-годишна възраст нагоре. На трето място по брой заболели е групата на 6-9-годишните. „Относителният ръст при децата изпреварва многократно този при възрастните“, казва и математикът д-р Лъчезар Томов. Той е направил и оценка на броя деца, които са хоспитализирани от 26 септември досега, като е добавил и прогноза за тези, които ще бъдат приети в болница на 23 януари. Общият им брой е 1312. Според д-р Томов без затваряне на детските градини и училища в близките седмици заболеваемостта сред децата ще продължи да скача.