Под натиска на К-19 първа област алармира: Може да се наложи затваряне на училища и детски заведения

линейка

Близо 80% е запълнен капацитетът на болниците в област Благоевград за лечение на пациенти с Covid-19. Повечето интензивни легла обаче са свободни. От Регионалната здравна инспекция алармират за усложнена ситуация в училищата и детските градини, която няма как да бъде преодоляна без затварянето им, предава БНР.

Заразната заболеваемост на 100 000 души население в областта е близо 2200, над 900 са положителните проби за последното денонощие. От 370 Covid-легла в болниците свободни са едва 87. В областната болница ситуацията все още е под контрол, заяви директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев:

„В „Реанимация“ имаме няколко свободни легла. В предишните вълни са стигали над 200 хоспитализирани, в момента са наполовина, но в никакъв случай не мога да направя прогноза занапред“.

Повечето от заразените с Covid-19 са с леки симптоми и се лекуват в къщи, заяви д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград. Тревожна е тенденцията при децата и непълнолетните, където се отчита най- голям ръст на заразени. Това поставя под въпрос учебния процес в училищата:

„Тази седмица имаме доста заразени деца. Това се вижда и по скоростта, с която карантинираме групи от детските ясли и градини и от училищата. Всеки ден по стотина паралелки карантинираме. Това нещо трябва да се помисли, защото има и много болни учители“.