Скъпият ток може да затвори забавачките преди COVID-19

Детска градина

В националния план за справяне с пандемията не е предвидено затваряне на детските градини и ясли и при най-голе​мия ръст на заразата, но те могат да хлопнат врати заради скъпия ток. Отоплението на забавачките гълта много пари в студените дни. Сметките растат, а актуализация на бюджетите се предвижда едва през април заради забавянето в държавната план-сметка. Срокът на действие на републиканския бюджет за 2021-ва е удължен до 31 март, което означава, че в първите 3 месеца на тази година ще се харчат по 1/12 от парите за миналата. Разходите на детските заведения обаче скачат драстично, предава Марица.

Директори на градини в район „Западен“, Пловдив, са силно обезпокоени, че няма да се справят, ако не получат спешна помощ. Вчера те имаха среща с кмета на района Димитър Колев. На нея бяха обсъдени начини за спестяване на електроенергия, за да не се стигне до затваряне на детски заведения. Колев и заместникът му Димитър Караилиев увериха директорите, че ще направят всичко, което е в правомощията им, за да помогнат за облекчаване на ситуацията.

Скокът на цените на електроенергията поставя на изпитание всички общински структури. Проверка показа, че администрацията масово увеличава прогнозните си разходи за ток през новата година.

Миналия август в район „Западен“ е подписан договор за доставка на електрическа енергия на стойност 50 хил. лева с ДДС за 12 месеца. Половин година по-късно обаче е обявена нова поръчка, този път на стойност 240 хил. лева, които по план на администрацията в района трябва да покрият нуждите за 18 месеца.

От документите, качени в АОП, се вижда, че сериозно увеличение на бюджета за ток има и в КОЦ-Пловдив. В началото на 2021 година онклологията е търсила доставчик на електроенергия за срок от една година срещу 240 хил. лева с ДДС. Предвидените средства за следващите 24 месеца обаче са 1,2 млн. лева, или по 600 хил. лева на година.

ОИ „Старинен Пловдив“ също се готви да даде почти двойно повече за ток през новата година – 300 хил. лева. Увеличение на разходите за електроенергия ще има при Център за психично здраве-Пловдив, както и за всички ВУЗ-ове.