Само в 7DniSofia.bg

Делян Добрев: Мораториумът няма да падне скоро, защото управлаващите не работят

Делян Добрев-1

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката в Денят започва по БНТ, заяви, че според него мораториумът върху цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите, няма да падне скоро. Причината е липса на законодателни инициативи и изобщо на работа в тази посока от страна на управляващите.

„Може да падне мораториума, но не пада и според мен ще остане още дълго. Първо не само че няма законодателни инициативи от управляващите, но комисията не е направила нито едно заседание. Вчера в енергийна комисия втора точка бе правила за избор на членове на КЕВР, но тя бе отложена с мотива, че трябва да се обсъди на коалиционен съвет.

Това е скандално, защото правилата са заложени в закона. Колегите не знаеха, че всички изисквания в правилата са заложени в закона и си мислеха, че могат да променят изисквания, за да ги нагласят на техни кандидати. Но не могат, защото ако това искат, първо трябва да променят закона.

За съжаление много е голям шанса КЕВР да стане по-малко професионален орган, защото през последните 6 години в този състав доказа КЕВР, че е независим орган и създаде спокойствие в енергетиката. Спокойството през последните 6-7 месеца го няма, защото това зависи не от KEBP, а от правителството, а то не го прави.

Дори и да има предложение на ГЕРБ, то няма да бъде подкрепено. Елементарни неща, които са добри, управляващите не ги приемат, защото са предложени от нас. Харесвам много Иван Иванов, доказа се в годините, бих го предложил отново, но той не иска.

Профилът на следващият председател трябва да е такъв – експерт, честен човек, който няма да се поддаде на натиска на правителството. С мораториума, както виждате, всяко действие, което не е подчинено на правилата на пазара, се плаща с лихвата после. Политически решения в Регулатора ще доведат до там ние после да плащаме с лихвите“, предупреди Добрев.

Според него: „От 1-ви януари до 1-ви април ще се трупа недовзет приход от страна на електроразпрителните предприятия, те ще харчат повече пари отколкото има и ще трябва да ги вземат от някъде – от банките, съответно с лихвата. Ние от 1-ви април ще платим с лихвите“.

Огромен е проблемът с компенсациите, смята бившият министър на енергетиката: Проблемът е, че правителството не дава компенсации. За декември нито един потребител в Бг е не е получил нито един лев, сметките пристигнаха и в тях няма и ред, в който да пише компенсация.

Не е ясно кога ще има компенсации и какви ще бъдат те. Как бяха раздадени компенсациите – като на ромска сватба. Излизат управляващите и казват даваме толкова милиона, ама тези милиони ги няма. Те не са одобрили механизъм и не са взели решенията на МС и не са направили така, че те да стигнат до бизнеса.

Във фактурите няма компенсации, на този етап те са нула. Няма ги черно на бяло, всеки ден се променят компенсациите. Този хаос е много вреден за бизнеса, защото той няма как да планира своята работа. Стотици предпиятия от 1-ви януари затвори, например „Арсенал“ в Казанлък обяви, че 7 000 души излизат в неплатена, защото не могат да си платят тока.

Проблем е, че увеличението на тока накрая ще го платят хората. По 2 линии – от една страна високите цени на хляб и други продукти, а от друга страна заради високите цени бизнесът не може да увеличи заплатите. Пример може да дадем за болница – бюджетът там е фиксиран.

Когато токът скочи 4-5 пъти, размерът на клиничната пътека остава същият. Със същите пари болницата трябва да посрещне увеличението. И когато токът е много по голяма сума, трябва да вземеш или от заплатите или от медицинските консумативи.

Ние от ГЕРБ един месец предлагаме решение, което го предлага бизнесът – 75% компенсации за бизнеса. Три седмици не можахме да се преборим да влезе в дневния ред на НС, вчера стана нещо, което не се е случвало – час и половина дебат, в който управляващите не можаха да кажат един аргумент против нашето предложение и накрая гласуваха против.

Това бе единственият документ, който щеше да гарантира компенсации. Защото компенсациите на правителството са на пресконференции и обещания. Не се иска компенсация от държавата 100%, бизнесът Иска 75.

Делян Добрев казва, че и за битовите потребители се хвърлят едни обещания, но няма документ, правила, механизъм, по който компенсациите да стигнат до тези, които се отопляват на газ. И там в сметките няма ред компенсации. Това означава, че поне 2 месеца никой няма да вземе нито лев.

„Какъв е смисълът да предлагаме нещо, като те не го приемат. Ние сме вносители с Жечо Станков и Теменужка Петкова, предложих ако трябва да заличим нашите имена само и само да се приеме решението. „Булгаргаз“ може да намали цената на газа, защото тя се определя по формула. Това е математика, но не може, ако математиката показва, че трябва да се намали със 7 на сто да я намалиш с 10 процента“.