Плевнелиев: Давам моите 100 дни доверие на правителството, но хората няма да ги дадат

Росен Плевнелиев

Консенсус с протестиращите срещу зеления сертификат вероятно няма да може да бъде намерен, но могат да се търсят решения – това е задачата на отговорния държавник. Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.

Той подчерта, че винаги ще има хора като Костадин Костадинов и „Възраждане“, които да извадят на протест хората и да се заиграват със страховете и надеждите им, за да се борят за политическо оцеляване. Трябвало обаче да има държавници, които да отстояват правилната позиция, която според него е в защита на здравето и живота на хората.

По тази причина Плевнелиев заяви, че е очаквал от президента да свика КСНС и търсене на консенсус за пандемията, което обаче не се е случило.

Той подчерта, че приветства усилията на министър-председателя Кирил Петков да търси диалог, знаейки, че ще има много различни решения, противопоставяни едно на друго. Някой трябва да носи отговорността в пандемията – това са президентът и премиерът, категоричен бе Плевнелиев.

По негови думи зеленият сертификат е работещо решение във всички европейски държави и съответства и на най-високите стандарти за човешки права и свободи.

Според Плевнелиев резултатите от действията и решенията на новите управляващи са по-скоро негативни.

„Дали с мораториума върху цените – абсолютно контрапродуктивен, непазарен, а цената от това действие ще бъде платена от обикновените граждани. Като минем и през пенсиите. Но въпреки това аз давам моите 100 дни доверие, за да видим дали тази промяна ще бъде за добро, или за лошо. Аз давам моите 100 дни, но хората няма да ги дадат“, предупреди той.

По негови думи в четворната коалиция две и половина партии са популистки, една и половина – системни.

„Корнелия Нинова промени БСП към популистка реторика и действия, за разлика от Сергей Станишев – убеден демократ, ляв политик, европейски познат и в никакъв случай не е популист. Така че половина БСП е популистка, половината – системна“, обобщи Плевнелиев.

Според него „Демократична България“ е единствената системна партия в управляващата коалиция. Той настоя премиерът да се еманципира от президента.

Провелия се КСНС относно евроинтеграцията на Западните Балкани Плевнелиев определи като „политическо събитие за постигане на вътрешнополитически цели“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории