Социалният министър с важно уточнение за добавките и пенсиите

георги гьоков

Според социалния министър Георги Гьоков COVID добавките и пенсиите трябва да бъдат изплащани на отделни ведомости, за да няма объркване сред възрастните хора кое е пенсията им и кое е COVID добавката.

Гьоков каза това пред журналисти преди заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

По думите му, важно е да се обясни на пенсионерите, че COVID добавките са подкрепящи заради кризата, а не са част от пенсията. Отделно трябва да бъде разписана и еднократната добавка от 75 лева при поставяне на две дози ваксина, смята Гьоков, цитиран от Дарик.

Той заяви, че правителството ще спази обещанието си нито един пенсионер да не получи по-малко пари спрямо миналата година, като през февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс COVID добавката от 60 лева спрямо декември миналата година, ще получат добавки – за януари и февруари, така че да няма ощетени.

„Продължавам да твърдя, че нито една пенсия не е намалена, напротив – увеличени са средно с 12,5 процента“, заяви министърът на труда и социалната политика и отново подчерта, че грешката идва от смесването на подпомагането за здравната криза и пенсиите на хората.

Попитан дали може добавката да се дава през Агенцията за социално подпомагане, министърът каза, че е възможно, но хората трябва да знаят, че агенцията работи по специален режим и едно от условията е, че всички трябва да подадат документи за това подпомагане, което означава, че над два милиона пенсионери трябва да се наредят на опашка.

НОИ има традиция в изплащането на добавки към пенсията, не е проблем изплащането на добавки, не бих казвал, че е единственото решение махането на добавката от пенсионната система и изплащането й от социалната система, коментира Гьоков.

Към това ще преминем след спирането на добавката след юни, възрастните хора с доходи под прага на бедност ще бъдат подпомагани от АСП, посочи Гьоков.