Само в 7DniSofia.bg

Костадин Ангелов: Президентът показа, че той управлява правителството. Отне възможността на Петков!

костадин ангелов

„Президентът показа, че той управлява правителството. Това се видя като отне възможността на Кирил Петков за действия в една или друга поска.“ Това заяви пред Нова ТВ депутатът Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

На въпрос дали от партията наистина обвиняват Никола Минчев, че е знаел, че е болен от коронавирус той отговори, че има няколко гледни точни и една от тях е медицинската.

„От медицинска гледна точка симптомите не идват изведнъж. Всички знаем, особено тези, които са го изкарали, че нещата не се случват изведнъж. Човек усеща, че не е добре, че се разболява от нещо. Друг е момента, че реално той помогна на Кирил Петков в критичен момент. Това е детско поведение. Безотговорно е. Най-малкото като е усетил, че не е добре е трябвало да излезе. Той заема висока позиция, несериозно е това поведение.“, обясни Ангелов.

Той коментира и съкращаването срока на карантината на заразени с коронавирус и контактните лица.

„Това е правилно от медицинска гледна точка, но според мен не беше логично това да е първата стъпка. Има и по-важни въпроси относно пандемията – грижата за медиците и болниците. Това беше неглижирано от последните две правителства на Радев.“, категоричен е бившият здравен министър.

Според него при управлението на ГЕРБ лечебните заведения са работели спокойно по отношение на заплащането. Не са били получавани писма, че има неизплатени суми. Увеличени са били средствата за лечебните заведения, ангажирани с борбата с COVID-19. Били са осигурени и обещаните 1000 лв. без да е нужното те да носят хронометри.

„Това с хронометрите могат да измислят само хора, които никога не са влизали и не знаят как се лекува. Не нзаят как минава деня на един лекар, на една сестра или един санитар.

Ангелов е категоричен, че когато са пристигнали у нас ваксините и е бил даден старт на вксинационната кампания управлението е успяло да обърне негативното мислене на хората и от 27% желаещи да се ваксинират в края на февруари миналата година броят им се е увеличил на 60 на сто, според направено социологическо проучване.

„През месец май това беше променено. Антиваксърското говорено на служебния министър Кацаров, назначен от президента Румен Радев спря ваксинационния процес. Не трябваше да се спират зелените коридори.“, обясни още той.