Столичната РЗИ с извънредна К-19 заповед заради покачването на случаите

коронавирус

Преустановяват плановия прием и плановите оперативни дейности в София. Това става със заповед на Столичната РЗИ, която влиза в сила от 00 ч. на 12 януари, съобщават от здравната инспекция.

Ето какво гласи заповедта:

На основание чл. 94а, ал. 1 и ал. 2 от Закона за лечебните заведения, чл. 63в и чл.63, ал. 7 от Закона за здравето във връзка със Заповед № РД-01-722/22.12.2020 г.,изменена със Заповед № РД-01-99/15.02.2021 г. на министъра на здравеопазването, Решение № 72/26.01.2021 г. за удължаване на срока на обявената с Решение № 325 на Министерския съвет от 14.05.2020 г. извънредна епидемична обстановка и във връзка с писмо вх. № 03-1879\9/04.03.2021 г. на министъра на здравеопазването,както и след съгласуване с главния държавен здравен инспектор за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на София-град, предвид значителното покачване заболеваемостта от COVID-19 и влошаване на наблюдаваните показатели,

Н А Р Е Ж Д А М:
1. Въвеждам следните временни противоепидемични мерки на територията на София, считано от 12.01.2022 г., както следва:

1.1.Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на София-град, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението напациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

1.2.Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

2.Временните противоепидемични мерки,определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на териториятана София-град.

3. Настоящата заповед да се публикува на интернет страницата на Столична РЗИ.

4. Заповедта да се съобщи на кмета на Столична на община – за сведение, Директора на СЗОК – за сведение, на ръководителите на лечебните заведения за болнична помощ и ЦСМП на територията на София-град – за сведение и изпълнение.

5.Контрол по изпълнението на настоящата заповед възлагам на директор дирекция „Медицински дейности“ в Столична РЗИ. Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й наинтернет страницата на Столична РЗИ пред Административен съд София-град по редана АПК. Административният акт подлежи на предварително изпълнение, като обжалването не спира изпълнението на заповедта.