Само в 7DniSofia.bg

Екшън: Мъж стреля по Духтевата къща, в която дежурят метеоролози. Полицията е на крак

полиция

Полицията в Бургас издирва мъж, стрелял по фасадата на известната Духтева къща в Морската градина, в която се помещава Хидрометеорологична обсерватория, предава 24 часа.

За вандализма, осъществен в новогодишната нощ, съобщават служители на обсерваторията, които се разминали на косъм от трагедия, тъй като и в празничната нощ там имало дежурен.Откритите сачми са с диаметър 1 см.
Откритите сачми са с диаметър 1 см.

Междувременно от Община Бургас публикуваха днес видеокадри с група млади мъже, сред които е и вероятният стрелец по сградата.

А ето и какъв е случаят. На 1 януари метеорологът, който застъпва на смяна, открива две дупки в прозорец на първия етаж. Впоследствие още четири в предната фасада. Работещите в Духтевата къща са открили и сачми. По техни думи диаметърът им е 10 милиметра. Метеоролозите са притеснени, тъй като дават денонощни дежурства. Можел е да пострада фатално някой от тях или пък случаен минувач.

Духтевата къща е сред бургаските символи на доброто. В нея е живял и отгледал децата си един от най-талантливите ландшафтни архитекти на България – Георги Духтев. Под неговите грижи през миналия век са се развивали и разраствали Морската градина на Бургас, както и много от парковете в София.

През последните 10 години Община Бургас два пъти прави сериозни ремонти в Духтевата къща, за да я съхрани за поколенията.