Държавната хазна прибра 6 млн. лв. от ловния туризъм

пари

Повече от 6 млн. лева са приходите от ловен туризъм у нас през миналата година. От тях 4,830 млн. лв. са постъпленията от държавните ловни стопанства, а останалите са реализирани в дивечовъдните участъци и ловно-стопанските райони на ловните дружини.

Това сочат данни на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), цитирани от „Монитор“. Според информациятачрез организиран ловен туризъм в България на излети са били общо 4690 авджии, от които 3289 българи и 1401 чуждестранни. За сравнение година по-рано ловците, дошли от други държави, са били 1032, но приходите е сектора са били повече от 6,473 млн. лв.

Едрият дивеч у нас е най-предпочитан от ловци, идващи от Германия, Франция, Испания и Италия. Испанците избират да стрелят и по дребни животни, като за такъв лов в страната идват още и гърци. Дивата свиня е най-предпочитана сред едрия дивеч. Друго, което се търси, е стрелба на благороден елен, сърна, елен лопатар, муфлон, дива коза, глухар. За лов на едри животни основно се предпочитат излетите в държавните ловни стопанства и дивечовъдните участъци.

Горският бекас пък е най-търсен от чуждестранните ловци сред дребните животни, показват още данните на ИАГ. Сред основните предпочитания на ловджиите са гургулица и пъдпъдък. Ловува се и на яребица, фазан и водоплаващ дивеч. На дребен дивеч се стреля предимно в ловно-стопанските райони на дружинките, където организацията се осъществява от сдруженията. Предпочитаният сезон за лов от чужденците е към края на лятото и есента – периодът между септември и януари. Причината е, че тогава има по-голяма възможността да се ловува повече видове дивеч, обясняват от агенцията. И уточняват още, че през пролетта основно се ходи на излети за дива коза, глухар и сръндак.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.