Операторът на злощастния кораб с починал българин във Варненския залив с нови разкрития

кораб царевна

„Трагедия! Това мога да кажа – голяма трагедия! Всички действия, които се изискват от приложимите международни конвенции и правилата на порта, са извършени своевременно“. Това заяви ексклузивно пред медията ни Даниел Стефанов, управителят на “НАВИБОРН“ ЕООД – операторът, който менажира моторния кораб „Царевна“. На борда на българския кораб, плаващ по малтийски флаг, загина моряк.

Стефанов обясни, че веднага след като научили за трагедията, от компанията се свързали с близките на починалия. „Изразихме съболезнования. Това наистина е огромна трагедия, да не говорим, че се случва по тези светли празници…“.

Даниел Стефанов не пожела да коментира причините за смъртта на моряка, както и официалната информация от прокуратурата, че целият екипаж на борда на „Царевна“ е бил заразен с коронавирусна инфекция.

„Не съм запознат с тази информация. В момента тестват екипажа, а за причините за смъртта на моряка трябва да се произнесат съдебните медици след извършване на аутопсия. Нищо повече не мога да кажа по случая. Текат следствени действия.“, каза още Стефанов.

Екипажът на „Царевна“, който плава под малтийски флаг, е 18-членен – 17 българи и един украинец. Последното пристанище, на която е бил корабът преди да застане на рейд във Варненския залив, е Мариупол. В 23:05 часа вчера корабът застава на котва за снабдяване във Варненския залив. 30 минути по-късно агентът на кораба, който отговаря за снабдяването, съобщава, че има починал член на екипажа. Това е 61-годишният корабен готвач от Варна.

Той се оплакал, че не му е добре и колегите му го изпратили в кабината му да си почине. Именно там го откриват бездиханен.

Няма данни за престъпление, заяви пред БЛИЦ окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. По всяка вероятност се касае за болестно състояние, в процес на установяване е какво точно. Има потвърдена медицинска информация, че 61-годишният мъж е страдал от хронично заболяване.

Информацията за коронавирусната инфекция, макари официална, не е съвсем категорична.
От прокуратурата коментираха пред нашата медия, че тя идва от екипажа, чиито членове са заявили, че „имат съмнения за Ковид“. Не е ясно към момента дали има и колко са инфектираните с коронавирус. Направени са им PCR тестове и се чакат резултати.

От „Морска администрация“ коментираха пред наш репортер, че не са били уведомени за заболели на борда.

„Попитаха ме дали могат да застанат на рейд и аз, естествено, им разреших. Около половин час по-късно съобщиха, че има починал. Очакваме и информация от капитана, който провежда собствени разследване за това, какво се е случило на борда“, заяви заместник-директорът на „Морска администрация“ кап. Георги Николов.