Само в 7DniSofia.bg

Тъжна вест: Почина балерината Екатерина Чешмеджиева

свещ

На 27 декември 2021 г. напусна този свят голямото име на варненския балет, примабалерината на Държавна опера Варна Екатерина Чешмеджиева (р. 1956 г.).

Почитателите на балетното изкуство могат да се поклонят пред тленните й останки в оперния театър на 31 декември от 10.00 до 11.00 часа. Погребалната церемония ще се извърши в същия ден от 12 часа в централния гробищен парк на Варна.

Професионално признание са и поканите за участие в журитата на XXII, XXIII и XXIV Международен балетен конкурс във Варна. И ако днес възпитаниците на Катя Чешмеджиева от балетните класове на НУИ „Добри Христов“ танцуват на българската и световната сцена, а следващото балетно поколение на Държавна опера Варна завладява нови творчески хоризонти, то става възможно, защото преди тях е имало кой да им покаже пътя към върха.

„Това е най-добрият начин да бъдеш запомнен и да оставиш свой знак. Знакът на Екатерина Чешмеджиева. Завинаги нашата примабалерина! Аплодисменти, поклон и светлина във вечния ти път, незабравима Катя!“, отдават поклон колегите й от Варненската опера и балет.