Нови разкрития за апашите, свили джипа на Плевнелиеви, Бабичката бил прецакан от конкурент

джип

Конкурент в бизнеса с крадени коли е издал Илиян Бабичката за кражбата на джипа на президента Росен Плевнелиев в столичния мол, казаха от СДВР пред „Телеграф“.

Съдът пък остави 40-годишния Димитров в ареста, тъй като се предполага, че може да се укрие, а е и с дебело досие за идентични криминални прояви.

В съдебната зала адвокатът на арестанта представил ТЕЛК за 72% инвалидност. Криминалисти пък разкриха, че джамбазинът получил характерния си прякор още като дете не заради недъг, а защото тичал много бавно, досущ като бабичка.

Именно Бабичката беше един от тримата заподозрени за кражбата на луксозния джип БМВ на Плевнелиев и жена му Деси Банова. За издирване са пуснати аверите на Илиян – Владо Македонеца и Ивайло Фаската. По оперативни данни именно Македонеца е човекът, който се блъснал в Банова и записал сигнала от ключа на колата й.

Ченгетата закопчали Бабичката навръх Бъдни вечер, докато седи на трапезата с жена си и двете им деца. Автокрадецът опитал да избяга, както правел винаги, но без успех.

Горещи разкрития за Бабичката, окошарен за задигнатия джип на Плевнелиеви, подозират го в…

„Смееше се много. Винаги при арест той се хили като в истерична криза. Сега не направи изключение. Към момента мълчи и не дава обяснения“, допълниха разследващи. Те разказаха, че джамбазинът е тежък контингент по линия на кражбите на коли. Специалитетът му били БМВ и „Ауди“.

Преди две години е излязъл от затвора, а е навъртял и още една присъда от 1 г. пандиз за идентични престъпления. „Характерното за Бабичката е, че е безскрупулен и много мнителен. Той лично разглобява откраднатите коли, прави го сам, за да не види и за да не знае никой къде е халето му“, разказаха разследващи.

По-луксозните джипове и лимузини от калибъра на този на Плевнелиев обаче продавал на друг свой конкурент, който имал пазар за износ на возилата зад граница. Именно той го е издал пред полицията.

Другите двама съучастници на Бабичката се издирват все още. По оперативни данни Владо Македонеца и друг джамбазин – Марио Млекаря, участвали в шеметен удар в Румъния. Преди 4 години двамата заминали в Букурещ да крадат коли и багажи от тях. При един от случаите забелязали как мъж тегли пари от банка, а след това ги задигнали. Сумата възлизала на 200 000 евро. Местната полиция така и не успяла да ги задържи и да докаже съпричастността им, но изпратили Европол и българските полицаи.

Ивайло Фаската също „работел“ по онова време с тях. Бандитът от Казичене бил задържан няколко пъти, но не проговарял никога срещу аверите си, затова и го взимали при всички удари, както и този за джипа на Плевнелиев.

От няколко месеца триото Бабичката, Македонеца и Фаската се сдобили с най-новата машина, която не само прихваща сигнала, но и запалва автомобилите. С такива по оперативни данни разполагат още Митко Турчина и Пуйката.