Внимание: МВР с извънредни новини за следващите дни

Полиция

Георги Толин от пожарната служба съобщи, че от началото на декември пожарникарите са извършили над 2500 проверки – осигурени ли са условия за евакуация в случай на пожар, както и създадена ли организация от собственици на обекти, в които ще се честват празниците, по отношение на пожарната обезопасност, предава БЛИЦ.

Проверени са и наличните отоплителните и вентилационни инсталации, с които се оборудвани обектите, наличните пожарно-технически уреди за първоначално гасене. Установени са 307 броя нарушения на обекти. 294 броя противопожарни разпореждания, 12 протокола, съставени са и 10 броя актове са административните нарушения.

За предстоящите празници е направена съответната организация, за да има проверки и в празничните дни в обектите, където се събират много хора. Ще има дежурни екипи, които ще бдят, увериха от пожарната.

Димитър Димитров от ГД „Национална полиция“ коментира и проблемите с кражбите по време на празниците. Въпреки много кражби, благодарение на добрата работа на полицейските структури, има значително намаляване на броя на извършените кражби, а броя на разкритите престъпления се увеличава.

За първите 11 месеца за 2021 година са извършени над 22 хиляди кражби – при 26 хиляди за миналата година, намаление от над 13%. Домовите кражби са намалени с 20%, а взломните кражби са намалени с – 26%.

„Това намаление се отчита не само като COVID кризата и хоум офиса, защото за 2020 година, има 33 хиляди извършени кражби, а сега са 27 хиляди“, посочи той. Разкриваемостта на кражбите е 37% при 34% миналата година. Той уточни, че месец декември няма увеличение на кражбите.

Органите на МВР са организирали множество операции по линия на престъпления срещу собствеността. Ще има допълнителни екипи там, където се струпват много хора – молове, площади и т.н. Той призова полицията да са внимателни особено в малките населени места за хора със съмнително поведение.

Полицията призовава хората, които ще пътуват за празниците извън градовете, в които живеят, да не държат скъпоценности в домовете си.