Д-р Илиев с предупреждение: Децата да се ваксинират, има доста смъртни случаи

аспарух илиев

Започна ваксинацията на децата между 5 и 11 години срещу Ковид-19 в страната. Те могат да бъдат имунизирани в общо 69 пункта.

„Решението за ваксиниране на деца е на родителите. Моята препоръка по отношение на децата е да се ваксинират, тъй като независимо, че знаем, че Ковид-19 протича сравнително малко по-леко при тях, има доста смъртни случаи. Има доста деца и с трайни увреждания“, коментира ръководителят на Инфекциозната лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Той обърна внимание, че при деца под 11 години има един много сигурен профил – до момента са описани единични случаи на много леки форми миокардит като тежко усложнение.

„В Швейцария и в целия ЕС ваксинирането на децата е на дневен ред. Като цяло готовността за ваксиниране е доста по-голяма, отколкото в България. Хората подхождат с по-голямо доверие към властите. Въпреки че в Швейцария има едно малко, но доста гръмогласно антиваксърско движение“, заяви д-р Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът изтъкна, че Омикрон е изключително заразен и до момента нямаме категорични данни, че е по-лек или по-тежък от Делта варианта.

„Едно такова огромно количество болни хора, което настъпва в повечето държави по света, може да претовари и най-добрата здравна система. В момента ние имаме много болни с Делта варианта, които са в болници, и това ще се влоши от наличието на Омикрон“, подчерта д-р Илиев.

Той поясни, че характерното за Омикрон е, че засяга повече горните дихателни пътища и много повече напомня на класическо грипоподобно състояние с хрема, с болки в гърлото, главоболие и отпадналост, но не толкова силна кашлица.

„Никой не казва, че не трябва да се наслаждаваме на празниците, просто трябва да сме малко по-внимателни, да избягваме огромни струпвания на хора и да ползваме маски“, изтъкна още д-р Илиев.

„Изследванията във Великобритания до момента показват, че защитата на Омикрон след втора доза на двудозовите ваксини започна да намалява много бързо след първия месец. Това означава, че в периода около третия месец имаме нужда от един бустер, за да стимулираме имунитета до степен да се справи с Омикрон. Знаем, че третата доза стимулира достатъчно имунитета, за да имаме една много добра защита срещу Омикрон“, разясни експертът.

И добави, че шансът на защитата срещу заразяване след бустерна доза е около 70%, а защитата от тежко протичане е над 80%.