Проф. Кантарджиев взриви ефика с препоръка как да се предпазим от Омикрон

Тодор Кантарджиев

Мисля, че някъде януари ще има епидемиологично разпространение на „Омикрон“ у нас. Излезе информация на „Файненшъл таймс“, че в Нидерландия за 14 дни, след като е влязъл в страната, има 20% разпространение. Във Великобритания за същото време е 80%. Най-много разпространяват тези с „Астра Зенека“, но ако третата игла е с РНК ваксина, нараства защитата. Ако имаш две дози „Пфайзер“, си защитен към 40%, ако имаш 3 дози, на 80% от омикрона.

Това разказа епидемиологът и експерт по ваксиниране към Столична община проф. Тодор Кантарджиев пред Нова ТВ.

Много е важно, ако някой киха, кашля и се е върнал от странство, да не се събира много, много с хора по празниците, категоричен бе той.

В София ваксинираните са около половин милион, още толкова или до 700 хил. са били в контакт с вируса и това щеше да е прекрасно, ако нямаше „Омикрон“. Той има много мутации, които са в зоните на епитопите на Б и Т имунитета. 37 мутации има в шипчестия протеин, с който се захваща за човешките клетки, има т.нар. имунологично бягство. Ваксинираните и преболедувалите не са достатъчно добре защитени. Изследва се, че е по-добре да се направи бустерът, оказва се, че антителата с него са достатъчни, за да се блокира вируса, каза той.

Днес пристигат детските ваксини. Те са 40 хил. дози. Не са кой знае колко много, никой няма да прави натиск за ваксинация. Анонсът казва, че са за най-малките, но – не. Фирмите, които правят РНК ваксини, правят опити с деца от 6 месеца до 12 г., но се оказа, че няма задоволителен отговор при тези от 2 до 5-годишна възраст. Доказано е, че децата имат по-малко странични ефекти и по-високи имунитет от възрастните, подчерта Кантарджиев.

В Обединеното кралство направиха изследване, че 14% от децата имат т.нар. дълъг ковид, който продължава 6 месеца след прекарване на болестта, тоест детето ще е уморено и няма много да му се яде, обясни той.

Ако грипът и коронавирусът се различаваха много лесно клинически, нямаше да има лаборатории. Грип и да има, ще е много по-малко от последните години, защото коронавирусът го измества и мерките пречат на разпространението му. Който се връща от странство, да не се среща 3-4 дни с всичките си роднина накуп, а да изчака малко. Ако го боли гърло, има температура, по-добре да се изолира. Не сме излезли още от четвъртата вълна. Във всички държави по света, в които има ваксинационно покритие, всяка вълна е по-слаба от миналата, допълни епидемиологът.

Той отрече и днес да се прави нов щаб за борба с коронавируса при здравната министърка Асена Сербезова.

Не става дума за нов щаб. Днес министърът прави срещи с лекарския съюз, за да чуе мнението на общопрактикуващите лекари, които се срещат директно с пациентите, каза той.