Само в 7DniSofia.bg

МЗ с важна информация за зелените сертификати и какво се променя

сертификат

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова утвърди образци на цифров Ковид сертификат на ЕС за поставена бустерна доза.

Всички европейски „зeлени сертификати“ за поставена бустерна доза ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 г.

Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат на ЕС за ваксинация. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари 2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата. При еднодозовите ваксини ще бъде отразена като „2/2“.

Всички граждани, които желаят да изтеглят своя европейски сертификат по новия образец, ще трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер на поставената бустерна доза. Също може да се използва номерът на някой от предишните генерирани сертификати.

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския „зелен сертификат“ и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС. Те ще са легитимни, дори бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила.