Само в 7DniSofia.bg

Преди да изнесе бебетата близнаци от горящия блок, Давид намокри пелените им с вода

capture-20211211-100947

“Това е един от най-тежките и сложни пожари в жилищна сграда, които сме гасили. Може би най-тежкият. Такова задимяване по стълбището не сме виждали. Всичко беше черно и тъмно, а температурата – изключително висока”, казват пожарникари, гасили горящия апартамент в блок в кв. “Струмско” в Благоевград, съобщава 24 часа.

Огненият ад в петък вечерта отне живота на 74-годишния собственик на жилището Митко Василев и на съседите му Младен Ковачки, на 40 г., и Евдокия Китанова, на 62 г. Заради необичайно бързото разрастване на огъня и рядко срещаното плътно задимяване в коридора на блока – само за 2-3 минути, се появиха съмнения, че това се дължи само на изгоряла обичайна покъщнина. Съседи допускат, че в апартамента на бай Митко е имало стари гуми, които са причината за задушливия гъст дим. Преди години той ремонтирал велосипеди и в дома си имал гуми. Повече от 2 часа продължи извеждането на живеещите във входа и гасенето на пожара. Евакуирани бяха общо 27 души, като 3-ма възрастни и 5 деца – с автостълба, и 19 по стълбите на сградата.

Сред спасените са и две бебета близнаци на 38 дни, тяхната майка и баба им, които живеят на горния етаж над горелия апартамент. Пожарникарят Давид Гълъбов изнесе на ръце бебетата. Преди 4 г. той бе отличен в кампанията на “24 часа” “Достойните българи” заради участието си в гасенето на големите пожари в РС Македония.

“Изказвам искрени съболезнования на близките на загиналите. За тях, както и за нас, това е шок. Обстановката беше изключително сложна. Не започнахме още в началото да гасим огъня, защото до 8-ия етаж не се виждаше нищо от дим. На стълбищната клетка бе пълен мрак и страшно висока температура. Приоритет ни беше евакуацията и спасяването на хората”, разказа Гълъбов. При високата температура и без кислородни маски е било абсурдно да се премине през стълбищната клетка. Той и колегите му обаче са поели риска, защото там, където са били новородените бебета, е било страшно задимено и е нямало да оживеят.

“Беше доста рисковано извеждането на децата, но друг вариант нямаше, защото едва дишаха. Намокрихме пелените с вода, подадохме им от нашия кислород. Изнесох ги на ръце по стълбите един етаж надолу и оттам ги подадох на колегата с автомеханичната стълба. После изведохме майката и бабата”, допълва Гълъбов.

“Давид мина през огъня, за да спаси внучетата ни и нас. Такава храброст! Бог ни пусна ангел спасител в униформа! Беше ад, децата се задъхваха, направо си отиваха. Той няколко пъти се върна, за да ни свали до 7-ия етаж. Нямаме думи да изразим благодарността си”, казва през сълзи бабата на бебетата Мая Велева и предлага специална награда за огнебореца. Бебетата бяха транспортирани към “Пирогов”, състоянието им е стабилно и ще бъдат изписани.

Входът на блока е необитаем, допускат се само живеещите, за да вземат дрехи и други вещи от първа необходимост, и не е ясно кога ще могат да се приберат. Всички са при роднини, като областният управител Николай Шушков осигури места в два хотела в града за тези, които няма къде да се подслонят.

“Сега сме на друго място, но ще трябва да направим някакъв ремонт. Ще разчитаме на помощ от съгражданите ни за разчистване на стълбището, друго нищо не искаме. Вкъщи не може да се диша, всичко е в сажди, има и пукнатина на стената, водопроводните тръби са съсипани. Не знам дали ще може да се живее”, каза Костадин Георгиев от последния етаж. Съседи казват, че починалият Младен от третия етаж се опитал да помогне, като се качил на горните етажи, където имало деца.

Какво обаче се е случило, никога няма да се изясни, защото тялото му е открито на стълбището между 2-ия и 3-ия етаж.

Окръжната прокуратура образува досъдебно производство за умишлено предизвикване на палеж, в резултат на който е причинена смърт на повече от едно лица. Комплексна експертиза трябва да установи причините за пожара, а медицинска – за смъртта на пострадалите. По първоначални данни пожарът е предизвикан от стопанина на изгорелия апартамент Димитър.

Най-вероятно той е искал да сложи край на живота си.

Преди години починали двамата му синове, а преди десетина дни съпругата му загубила живота си от коронавируса. Мъжът живеел сам, бил затворен, почти не излизал. Споделял, че иска да се самоубие. След като запалил пожара, отишъл при съседката и ѝ казал: “Викай пожарната”. След това се върнал вкъщи и се заключил. Кметът на Благоевград Илко Стоянов е категоричен, че общината ще окаже помощ на пострадалите, ще се срещне с тях и с близките на загиналите, за да се координира помощта за семействата.