Д-р Симидчиев посочи огромна грешка при лечението на К-19 у нас

При вирусните заболявания антибактериалната терапия няма абсолютно никаква полза. Когато нещо не върши работа, от него се получават единствено и само рисковете. Това каза в интервю за БНР преди конференция по темата за антибиотичната резистентност пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ.

Според Симидчиев проблемът е лесен за административно решаване, но е по-трудно да се промени нагласата на лекарите, които предписват антибиотик профилактично, за всеки случай.

През миналата година 70% от хората с Covid са били лекувани с антибиотици в амбулаторната практика, цитира данни пулмологът.

„Изминалата година беше особено тежка. По времето на Covid масово в доболничната помощ се изписваха антибиотици, понякога по два, по три антибиотика. Догодина е много вероятно тези антибиотици да имат намалена ефективност“, поясни д-р Симидчиев.

Той е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от „усещането за риск и за безсилие срещу този вирус“ и определя това като огромна грешка по отношение на общественото здраве.

Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, затова следва пациентите да не бъдат ненужно излагани на антибиотици, допълни Симидчиев.