Проф. Витанов с остър коментар за кабинета „Петков“: Театър с усмихващи се каки

николай витанов

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас. Според него с темповете, с които се развива заразата у нас, по празниците ще имаме около 50 смъртни случая на ден. Математикът направи и кратък коментар по повод политическата обстановка у нас. Ето какво написа той в личния си фейсбук профул:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 10 декември 2021 г.
Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.

ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ ОТ ХЕЙТЪРИ. Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви баламосват с блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.
Бележка за тези, които не са хейтъри. Написах им на хейтърите – ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ – има големи букви. А те четат, реват и вият. НЕ ГО ЧЕТЕТЕ ТОВА, ХЕЙТЪРИ. МАХАЙТЕ СЕ ОТТУК.

И днес ще има малко весело, но накрая. Веселите коментари за българския политически и социален живот не допадат на някои. Като не ви допадат, не ги четете. Те затова са накрая.
Пропускайте ги.

Следва анализът на ситуацията.
0. Днес пак има особена точка с такъв номер. Никулден мина. Омикронът го няма. Знаете прогнозата ми – този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина.
Кратка бележка – виждате, че системата за ранно предупреждение на Витанов работи. Аз смятам, че това е резервна система. Основната система за предупреждение е тази на Националния център по заразни и паразитни болести.

Но все е по-добре, вместо една система да имаш две различни. Вероятността омикронът да стои скрит дълго време, намалява.
1. Базовото репродуктивно число днес е 0.988 – близо е до 1.
Прогнозата я знаете – бавно разтоварване на здравната система. БАВНО. Това е става пред очите ви.

Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Посоката на движение е надолу към 90 000. Както и очаквах. Бройката все още е много висока и здравната система продължава да е в състояние на техническо и кадрово претоварване. Справя се обаче.

2. Смъртността
Да нагледаме капана на Тамерлан.
Починали октомври – декември при вълната миналата година по това време – 6751
починали 1-ви октомври 2021 – 20 968
починали до днешна дата – 29 382
починали от 1-ви октомври насам за тази вълна – 8414

Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време – 124, 6% (от декември има още много време).
Значи, дотук при тази върна са починали 24.6% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина – недостатъчно обхватна ваксинация. Ама делта вариантът бил по-малко смъртоносен от английския. Така де, но заразява повече и това компенсира. Пример – 3% смъртност при 2000 заразени е повече от 4% смъртност при 1000 заразени.

При тези темпове на развитие, очакваният брой на смъртните случаи към Нова година ще е над 50 ден, ако съответният ден не е празничен. По празничните дни – може и по-малко, защото

тогава не всичко се записва в системата навреме.
Прогнозата за броя смъртни случаи в края на годината обаче си остава – очаквам да прехвърлим 30 000. Много отдавна го очаквам. Знаете, че ревът точно срещу тази прогноза бе чудовищен. Вселената бе оревана, Луната пропищя от хейтърския вой. 29 382. До края на годината има 21 дни. Да видим. Математиката е безмилостна наука. Тя не се интересува, на кого какво му харесва. Но затова е и полезна, че може да предупреди много навреме за опасности.

За ваксинацията – АКО ЩЕТЕ, НЕ ВИ КАРАМ НАСИЛА.
Взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Виждате, че броят на областите, които са на ниво 4 не е голям. И те ще излязат от ниво 4 ако имаме акъл в главата. София град държи положението и се очаква да е на ниво 3. Това е добре. Добре е, че и другите области с много население като Пловдив и Варна са на ниво 3. Добре ще да е, да има повечко области на ниво 2. Някои са на границата между ниво 2 и ниво 3. Посоката е – надолу, към ниво 2.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост – развитието тук потвърждава изводите от предната карта.
Гледаме София-град и София-област, но София-град ни е доста по-важна, защото хората там са повече. Виждаме, че София-град не се очаква да е в тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Това е добре. Виждаме тук, че трябва да следим и Враца и Габрово. Очакванията са в тези две области ситуацията полека да се подобри, в смисъл, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява.

Паднахме под 2000 нови случая на ден. Това е много добре. Гасим дифузното разпространение. А то като угасне, не е лесно да пламне пак. Тоест и да пламне пак, ще е догодина. Иначе казано – още един индикатор за спокойни празници. Но вие, които четете редовно тези анализи, не се учудвате, защото знаете – отдавна бе предсказано, че дифузното разпространение ще угасне и че празниците ще са спокойни.

Хайде, кажете ми сега, на тия добри предсказания, които на всичкото отгоре и се реализират, хейтърите що реват и вият. Явно не е заради естеството на прогнозата – та я благоприятна. Злоба и завист. Да ви кажа нещо – Витанов го повикаха да прави тези прогнози. Защото има камара математически модели в популационна динамика, публикувани на запад в последните 25 години. Опит плюс доказани резултати – това е Витанов. Рев от диваните плюс вой срещу Луната без никакви резултати – това са хейтърите. Всичко си е на мястото.

Благоприятният вариант е устойчив. Дръжте така още една седмица. После сядате на трапезата покрай празниците, хапвате, пийвате и казвате на Омикрончо: Късно е чадо да ми развалиш рахата. Ще си изкарам празниците, пък после ще се разправям с тебе.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Виждате, че червената зона расте – и Добрич се присъедини към нея.
Виолетовото бавно намалява. Това е много добре. Трябва да държим така и да внимаваме – все пак виолетовото още е много. Благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса – системата за ранно предупреждение на Витанов все още не го засича, а тя, както вече се убедихме, не е лоша. Днес е 10-ти, още една седмица да удържим и да не го пуснем в България – ще стане 17-ти и ето ви ги празниците дошли. Без големи проблеми с Омикрона.
Каквато е и прогнозата на Витанов.

За догодина – нека другите си правят прогнозите, нека другите ви плашат. На основата на данните от други страни имам предварителни изчисления. Но закъде да бързам. Нека дойде Омикронът в България, нека го видя как ще тръгне и как ще повлияе на параметрите на моделите. Карайте си спокойно празниците.

Хайде, диванни ревачи, какво ще стане след Нова година. Или чакате Витанов да каже, пък после вие да завиете, че това, което Витанов е казал и вие може да го кажете. Не минава тоя номер.

7. Тотален локдаун до края на годината – няма да има.
И тази прогноза бе направена доста отдавна. Засега вървим по благоприятния вариант. Сметките показват, че не се очаква да сме идиоти като цяло, тоест с голяма вероятност няма да си причиним големи неприятности за празниците. И тази прогноза – за липсата на тотален локдаун бе направена толкава отдавна, че и аз почнах да забравям, кога я направих. Като че ли през септември беше. Ето – няма тотален локдаун, няма и да има до края на годината.

8. Сега веселата част. Да отбележа – веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Жанрът може да го наречем така – хумористичен реализъм на Витанов. Ама звездомания го тресяла, ама искал да се изявява – реве се от диваните. Помислете си – ако тръгна да ви обяснявам нещата със скучните математически формули, на втората минута ще избягате. Тая грешка правят колегите ми – високопарен стил, а аудиторията спи, та чак похърква. Е, при мен не спят. Чакат, кога ще се появи поредната илюстрация на ситуацията по Мърфи, Питър или Паркинсън. И покрай това прихващат и от математиката, нали така.

Та веселата част. Хайде стига от закона на Мърфи. Днес ще обсъдим един друг закон, а именно вторият закон на Чизхълм:
Когато нещата вървят добре, в най-близко бъдеще ще се случи нещо лошо.

Пример – вчера. Коалиционно споразумение, уж всичко по мед и масло. Нещата вървят добре. И бам – пречка пред подписването му.
Още следствие – преговорите па формиране на правителство вървят добре. И бам – ще се появят проблеми. И накрая някои от новите министри няма да се тия, които се въртят из медиите. Втори закон на Чизхълм.

После – почва да управлява евентуално новото правителство. Всичко уж върви добре, уж върви добре. И бум -шака-лак – с прискърбие ви съобщаваме, че не овладяхме инфлацията, че трябва пак да вдигнем цените на водата и на други неща, че няма пари за това и онова.

Нали може да формулирам тук и един закон на Витанов:
ВИСОКИТЕ ОЧАКВАНИЯ ВОДЯТ ДО НИСКО ПАДЕНИЕ.

Знаете, че от доста време ви пиша. Да нямате високи очаквания. Тогава и падението на надеждите ви няма да е ниско. Защото ще ги нямате.
Накрая – последното следствие от закона на Чизхълм. По телевизията ви бутат в очите весели усмихващи се млади каки.

С дипломи от не знам къде си (много модно стана това пак, щото този театър бе игран по царски веднъж вече). От хубаво, по-хубаво – млада кака, широка усмивка (прикриваща несигурност), диплома от не знам къде си (ама диплома само, не професура там, както е по Щатите). Какво да чакаме. Съгласно закона на Чизхълм, чакаме да се появи лошото.

Например – да видим точки па крилцата и следствията от това.
Драконът, наречен държавна администрация си пие кафето и чака да му дойдат поредните, дето щели да го оправят. За да ги оправи той.

Хумористичен реализъм на Витанов. Малко мрачен, но какво да правим – тук сме България, не сме Дания. Та като стана дума за Дания – де що има гнило, то е само в Дания, в България гнили неща няма. Нали така.

9. И тъй, прогнозата е благоприятна. Чадото омикрон се е засилило да идва, но закъсня, ужасно закъсня. Нали така се пееше в песента. Ами за края на пандемията, каква песен си ни нагласил, ще попитате. Лесна работа – отшумя като приказка, каквото ни свързваше,….-нали я помните още тая.
Нашият човек в небесата има желание празниците да са ни спокойни. Това е добре. Съгласно закона на Чизхълм, ще дойде и нещо лошо. Добре,де, ще дойде. Ама догодина.

Затова – профилактично – вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.