ИЗВЪНРЕДНО! Проф. Ангелов в спор с цялата зала за зелените сертификати, от „Възраждане“ недоволстват

костадин ангелов

На редовното си заседание днес, депутатите трябва да приемат правилата за дистанционната работа на народните представители, поставени под карантина.

Според предложението, направено от ПП, те трябва да могат да участват в дебатите и да гласуват равностойно с присъстващите в залата.

Проф. Асен Балтов излезе на трибуната и поиска достъпът на депутати в Народното събрание да става само след показването на зелен сертификат за ваксинация.

„Ваксинацията спасява животи. Ние трябва да дадем пример на българското общество“, каза той.

Георги Свиленски от БСП заяви, че в момента, в съзнанието на гражданите стои въпросът, че за депутатите зелените сертификати изобщо не важали. „Проф. Балтов, радвам се, че поставихте въпроса. Но искате да кажете, че народен представител без сертификат ще може да заседава онлайн, но ако е болен и не може да дойде видимо и документирано, няма да може да дойде. Защо правите тази дискриминация между хората?“, каза социалистът.

От „Възраждане“ реагираха остро и заявиха, че със зеления сертификат, останалите партии се опитват да ограничат достъпа им до пленарна зала.

„България е на второ място по смъртност в света от COVID-19. Най-висшето право, което е предвидено в Конституцията е, правото на живот. Ролята на зеления сертификат е една-единствена. Всеки един от нас, който го притежава гарантира, че в контактите си с хората, които той има, с близките си хора, той не извършва посегателство върху техния живот и здраве. Всеки, койтон е притежава сертификат, не е ваксиниран с пълен ваксинационен цикъл, не е преболедувал, няма отрицателен тест, поставя под сериозен риск живота и здравето на хората, с които той общува. Срам и позор е това, което се случва в това Народно събрание“, заяви проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ.

„Въпросът е какъв пример ще даде това Народно събрание на българските граждани. Не е допустимо ние да мълчим, че децата не ходят на училище, защото нямат зелен сертификат. Такива са заповедите“, продължи бившият здравен министър.

„Г-н Петков, искам да ви запозная и с примера в Канада. В Канада изискванията за влизане в парламента на всички членове на парламента, на техните съветници, на медиите, са пълен ваксинационен цикъл. Същите правила важат и в Харврад“, обърна се проф. Ангелов към Кирил Петков.

Гюров от ПП каза, че подкрепя по принцип това изискване за вход в Народното събрание, но то не било част от темата за днес. Затова от неговата партия щели да гласуват против, но след това, след обсъждане, ще подкрепят евентуално такова изискване.

Тошко Йорданов излезе на трибуната и заяви, че няма да гласува това предложение.