Калоян Методиев със сензационни разкрития защо кабинетът „Петков“ трудно ще изкара зимата

калоян методиев

Ще имаме необикновен кабинет, който е тежък, с четири партии. Сглобяването на правителство с неясни отговорности и да не се знае кой какво прави след месец-два ще събори всичко. Такова мнение изрази в сутрешния блок на БНТ политологът Калоян Методиев.

По думите му се пробват имена на министри в общественото пространство, което е ненужно да се прави към момента.
Нямаме вече време и нерви за експерименти и такива игрички на дребно, смята Методиев и подчерта, че няма как да има правителство без БСП, ДБ и ИТН.

„Бих посъветвал партиите много добре да си подберат имената на министрите, макар че в момента сме в ситуация на обществена анестезия, тъй като 70% от хората не отидоха да гласуват на изборите“, напомни анализаторът.

Според Методиев никой няма да даде на новото правителство необходимите 100-те дни толеранс.

„Няма да има нито 100 дни толеранс, нито спокойствие. Това преливане на министри от служебния кабинет в редовен няма да позволи да има 100 дни. Ако искат рестарт и обновление, да рискуват с нови имената, за да не наследят греховете на служебното правителство“, смята Методиев.

За първите впечатление от живота на 47-ото Народно събрание Калоян Методиев посочи, че сме станали свидетели на личностни нападки и конфронтация.

Няма добър тон, няма диалог, не виждам перспектива това да се промени, а напротив – ще се задълбочава. Липсват фигурите, които да внесат успокоението. Има тежки проблеми за решаване, защото останалите държави вече си харчат парите от Плана за възстановяване, решават си проблемите с ваксинацияна и COVID пандемията. Изоставаме с поне пет обиколки от ЕС, коментира той.

Политологът посочи, че така афишираната промяна в страната едва ли ще настъпи, защото за тази цел трябва да има спокойна политическа среда, което би било трудно за постигане при тази конфигурация.

Освен това 70% от българите някъде се скриха. С 30% избирателна активност не може да се прави промяна, отсече Калоян Методиев.

По отношение на президента политологът посочи, че в момента Румен Радев е №1 в държавата.

„Той е големият победител, оказа се най-умният и хитър политик в страната. Има силно влияние в обществото. Вече осем месеца управлява чрез служебен кабинет. Той е господарят на държавата в момента“, коментира той.