Първанов разочарован от преговорите: Има втори етаж или мазе, където се водят същинските разговори

Screenshot_20211206-163017

„Бързината при формирането на кабинета да не бъде за сметка на качеството, устойчивостта, на работещия характер на правителството. Лесно могат да сглобят някакъв вариант, който обаче да се препъне на първия завой и да не издържи още при приемането на бюджета например. Защото подкрепата за този бъдещ кабинет е не просто шарена, но изхожда от противоречиви идейни политически цели“.

Това коментира пред „24 часа“ президентът Георги Първанов (2002 – 2012 г.).

Иначе за формулата има различни варианти и съотношения, обясни той. „Разбира се, че трябва да има ясен партиен ангажимент, но не във всички случаи вкарването на човек от ръководството или апарата предполага ангажираност за 4 г. напред“, коментира той.

Първанов внимателно проследил експертните дебати с надеждата, че ще види политики и първообраза на бъдещото управление.

„И признавам, че бях разочарован от това, че има втори етаж или може би в мазето, където се водят същинските разговори. Първо, за нерешените проблеми, които никак не бяха малко в хода на дебатите. И второ, за това кой ще реализира тези политики. А това са разговори, които в крайна сметка ще са определящите. Тук се копира германският модел, където имаха над 260-300 договорени точки, но това е друг модел на управление, не трябва да се забравя. Всичко имаше в тези разговори, защото те бяха именно такива, а не дебати. Много очаквах да чуя, с добро чувство, политически сблъсък между “Демократична България” и БСП например по външната политика. А те дори за Русия заглаждаха нещата и гледаха да подминат проблема. Като не могат да го решат – има записи “да се анализира”, “да се реши”… И това се направи за немалка част от случаите“, припомни Първанов.

Според него са останали основните мини, които може „лесно да взривят коалицията“.

„Допускам, че след време тези мини ще започнат да гърмят. И по финансови въпроси, и по политически, и по дипломатически. Впечатли ме това целенасочено преструктуриране на Министерския съвет, което като че ли цели да концентрира властови ресурс и повече финанси около лицата на “Продължаваме промяната”, с което ще се изпразнят от съдържание някои от министерствата. Както вървят нещата, земеделието например ще остане без горите и без храните. Ако всяка една от партиите не е достатъчно мотивирана да управлява, не да прибира ресурс, а да управлява реално, това крие подводни камъни, ако не мини“, предупреди Първанов.

„Внимателно слушах словото на Кирил Петков при откриването на парламента. Няма ли кой да му каже на този симпатичен млад човек, че изборната кампания приключи и сега трябва да се говори с по-малко патетика и по-мъдро, по-прагматично“, пита опитният политик.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории