ГЕРБ на среща при Радев – партията обяви ще бъде ли твърда опозиция в парламента

герб радев

Представители на партия ГЕРБ се срещнаха с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. Срещата е от поредицата консултации, които държавният глава прави днес и утре, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Пред Радев представителите на ГЕРБ заявиха катергорично намерението си да бъдат в опозиция в 47-ото Народно събрание.

„Вярвам, че разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна. Последните две служебни правителства, които назначих показаха, че могат да обединят хора с различни политически възгледи. Както хората очакват от вас да имате конструктивно поведение, но мога да ви заявя, че както бях критичен към вашето управление, ще бъда критичен и към всяко управление“, каза Румен Радев.

„Убеден съм, както споменах, вие разбирате тези нови реалности и очаквам наистина конструктивно и отговорно поведение на опозиция“, допълни той.

„Благодаря за поканата. Тук сме да заявим нашата позиция на опозиция спрямо новото ляво либерално правителство. Месеци на чегъртане белязаха тази година. Въпреки това нашата коалиция е втората политическа сила в 47-ото Народно събрание. Гарантираме, че ще бъдем знаеща и можеща опозиция“, заяви Десислава Атанасова.

От свое име и от това на колегите ми ви обещавам, че ако правителството, което ще сформират от четирите партии, има нужда от помощ и съвет, те ще получат такава помощ и съвет. Обещавам ви, че всяка грешка ще бъде сочена и осветявана, продължи Атанасова.

Тя не се съгласи с оценката, която Румен Радев постави на двете си служебни правителства. По думите й, те не са отговорили на очакванията на българските граждани по отношение на няколко кризи.

„Не оценяваме оптимистично това, което предстои за България. Реалната оценка е, че предстоят кризи. Трябват мостове. Обществото ни е твърде разделено. Считам, че през тази година президентската институция да го раздели. Надявам се с новия ви мандат стилът на управление да е друг. Сериозно ни безпокои, че след като репресивните органи на държавата посещаваха членове на определени политически партии, университети, днес има и нахлуване в независима медия. Призовавам президентската институция да вземе отношение и да съберете необходимата информация защо и кой е издал заповед една медия, критична, е осъмнала с барикадиран вход и невъзможност журналистите да заемат работните си места“, отбеляза тя.

Радев попита Десислава Атанасова коя е медията. „Вестник „Труд“, отговори му тя.

Не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Спазвам строго Конституцията. Доколкото знам, става въпрос за неплащани дълго време данъци. Това трябва да се провери. Мисля, че имате достатъчно ресурс да помогнете на тази медия, каза Радев.