Напрежение по оста МОН – МЗ, Денков призова решенията да се взимат съвместно

ученици-маски

Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа. Това съобщи министърът на образованието Николай Денков пред БНР.

Той посочи, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично. Образователният министър подчерта, че след затварянето на училищата е имало значителен спад на заболелите във възрастовата група от 6 до 19 години.

По думите на Денков е безотговорно от Министерството на здравеопазването да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.

„Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено“, допълни Денков.