Проф. Румяна Коларова с плесница срещу Харвардите: В България има неразбиране и негативизъм

румяна коларова

„Това, което виждаме, можем да го сравним с 2001г., когато дойде НДСВ на власт. Разликата е от земята до небето. Тогава имахме проф. Огнян Герджиков, Соломон Паси и още много хора, които даваха допълнителен авторитет на Симеон Сакскобургготски. Докато в петък обръщението на Кирил Петков в парламента беше едно недоразумение. Асен Василев безспорно е човек с интелект и визия, но трябва екип, който не знаем от къде ще дойде“. Това заяви политологът проф. Румяна Коларова в ефира на БНТ.

„Слушах представител на ДСБ, на която съм сред основателите. Той каза, че харесвал Бойко Рашков, но не и Корнелия Нинова. Не мога да разбера тази логика. Когато става дума за преформатиране на политическото пространство, не става въпрос за партии, а за ценности. В Германия също има подобна нагласа – да гласуваш за някого само защото мразиш другия. В подобно лявоцентристко правителство трябваше да има подкрепа, но отвън, както направи Радан Кънев със своята достойна позиция. По-добре е да излезеш от хомота и да останеш извън кабинета“, каза още Коларова.

„През 2001 г. имаше 2 партии, които макар че бяха отслабени, имаха много ясни позиции и тези като опозиции. Дясното в парламента съществува все още заради гражданската квота. Когато обаче се конструира подобен кабинет, не съм убедена, че да се даде само социалното министерство, ще е достатъчно, защото се получава парцелиране. Социалното министерство зависи от финансовото, а то – от премиера. Възможността на БСП да наложи левите политики е изключително ограничена. Присъствието на левицата силно девалвира. Много по-естествено беше Корнелия Нинова да бъде председател на парламента, но нямаше как да се случи, тъй като от ДБ нямаше да се съгласят“, допълни политологът.

„В първия парламент никой не искаше да прави правителство. Големият въпрос е защо нямаше кабинет през второто Народно събрание? Слави Трифонов си повярва, че на третите избори ще има още по-голяма подкрепа, но не е опитен политик. Неправителствените организации зависят от донори. В България има неразбиране и вреден негативизъм за представителство на интереси. Лобирането съществува навсякъде по света. Важното е то да е прозрачно. Логиката е да бъде спестена некомпетентността на държавната администрация“, посочи Румяна Коларова.