Томислав Дончев: Досега бях виждал жена да коригира мъжа си, но не и министерство – министъра си

Томислав Дончев 1 (3)

От ГЕРБ коментираха предложението за служебния кабинет за бюджет за 2022 г., който бе представен вчера.

Анонсирания от министъра на финансите таван за нов дълг 12 млрд. лв. Дончев сравни с анонсиран преди години от последното правителство на ГЕРБ дълг, който предизвикал бурна дискусия, включително и в парламента.

„12 млрд. лв. нов дълг за една година е скандално!“, отсече бившия вицепремиер.

„Ако някой коментира подобно число от 4% от БВП, което е над стандартите, да отбележа, че според повърхностните изчисления това е поне 9% от БВП – 3 пъти над лимита“, добави Томислав Дончев.

Той определи себе си и гражданите като „гадатели“, заради неяснотата колко ще е минималната пенсия от догодина.

„Вчера уважаемият министър на финансите коментира размера на пенсията от 490 лева – чудесно, добра новина за всички пенсионери. МФ го опроверга няколко часа по-късно с 430 лв. Кое от двете е вярно? Досега бях виждал жена да коригира мъжа си, но не и министерство – министъра си. И тук питаме – кой командва министерството на финансите?“, попита Томислав Дончев.

И добави, че пък от преговорите в мола долетяла цифрата от 420 лв. за минималната пенсия. „А, обяснете ми – кой бюджет ще гледа Народното събрание – бюджета на министъра, на МФ или на мола?“, попита Дончев.

Той нарече това „сватбарско надвикване“ това замеряне с числа и заключи, че върви тежко надцакване в социалната сфера.

За да внесе яснота по темата зам.-председателят на ГЕРБ призова Румен Радев да се намеси.

„Призоваваме президента да проведе занятие по строева подготовка, колкото да е ясно кой – какво обещава“, апелира Томислав Дончев.

Той заяви, че ГЕРБ може да предложи бюджет.

ГЕРБ не отговориха дали ще подкрепят Корнелия Нинова за председател на парламента, но напомниха, че в знак на консенсус са ѝ предлагали поста преди 5 години. Ще разберете в залата, каза Томислав Дончев. Той уточни още, че председателят на ПГ и останалите членове на ръководството й ще си останат същите, тоест отново Десислава Атанасова ще поведе депутатите от ГЕРБ.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории