Кацаров с нова идея за тестването в училищата

articles__7dd040192b26740e2e5840306503d491

Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване в училищата на ученици и учители в училищата. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и подчерта, че ведомството му прави всичко възможно да помага на образователната система със закупуване на тестове за Covid-19.

„Има сключени договори и предоставени 1,5 милиона теста на системата на образованието“, посочи служебният министър пред БНР. Той добави, че още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до миналия петък. „Те са задържани от митнически контрол и ще бъдат доставени до края на тази седмица“, уточни министърът.

Обявена е втора покана за още 2,5 милиона теста за училищата.

„Вчера подписах договори за компаниите, които са спечелили поръчката, за още 2,7 милиона теста, които са със срок на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември досега са доставени 1,5 млн. и очакваме още над 3 млн. теста. Тези 4,5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва“, обясни Кацаров. По думите му проблемът е с доставките: „Има забавяния в транспорта, има забавяне на митниците, специално за тези щадящи тестове, които са за деца“.
Здравният министър отново подчерта, че заповедта му е за връщане на учениците в училище, но при безопасна среда.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории