Лъсва комбина Радев – Крум Зарков – Цветан Василев – Херо Мустафа. Уволнената шефка на ДКК в схемата

румен радев

Завера между забегналия фалирал банкер Цветан Василев, фаворитът на Румен Радев за лидер на БСП – Крум Зарков и вербувания за назначаването на вече уволнената от Държавната консолидационна компания Ваня Караганева бивш министър на икономиката Кирил Петков стои в дъното на едно от разкритите нарушения, извършени от бившата изпълнителна директорка на компанията.

Това научи ПИК от отлично информирани източници, работили по случая.

Сред посочените безбройни нарушения на Караганева е и еднолично подписана извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева с „Дунарит“ в противоречие с одобрения от Съвета на директорите на ДКК текст, без да има разрешението му и дори без да го информира за действията си.

Както е известно, върху „Дунарит“ от години се опитва да сложи ръка забегналият в Белград фалирал банкер и бивш собственик на КТБ Цветан Василев чрез подставеното лице и оръжеен търговец Емириян Гебрев, зад когото стоят руски олигарси тип Константин Малофеев-чрез юридически врътки за увеличаване на капитала на дружеството.

Извънсъдебното споразумение за 50 милиона лева, постигнато с „Дунарит“ по едноличното решение на уволнената Ваня Караганева, всъщност е част от уреждането на финансовите интереси на Цветан Василев. Зад тези действия обаче прозира дълга политическа верига, концентрирана изцяло в БСП и в предишните фактори в столетницата, приближени именно на Цветан Василев преди фалита на банката. А сегашните действия на Караганева водят и към новия фаворит на Румен Радев за лидер на БСП – Крум Зарков.

ПИК припомня, че в разгара на пандемията и извънредното положение миналата година Румен Радев отиде на посещение именно в оръжейното предприятие на Гебрев в Трявна – EMKO, и бе посрещнат от тамошната кметица от БСП.

Предлогът беше, че много го е грижа за реализирането на договорите на ЕМКО. Разкритията около уволнената Караганева обаче хвърлят съвсем друга светлина върху това изненадващо посещение.

Ваня Караганева стартира кариерата си на властовия терен заедно с Крум Зарков. През 2013 г. двамата са назначени за експерти в ръководената по това време от видния социалист Атанас Мерджанов Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в 42-о Народно събрание, откогато датират и близките им приятелски отношения. По същото време експерт в същата комисия е и прословутият ген. Стоимен Стоименов, бивш служител на РУМНО, който днес се подвизава при Румен Радев като един от главните кадровици в службите за сигурност.

Името на Атанас Мерджанов пък изплува през 2015 г. в списъка на най-често посещавалите тогавашния собственик на КТБ Цветан Василев в кабинета му. По това време Мерджанов става и вторият човек в БСП, а за кратко е и шеф на парламентарната група на партията и се превръща в гарант за политическата кариера на Крум Зарков, когото започва да пробутва по партийните етажи не без енергичното желания на амбициозната му майка Ана Заркова. Бивша журналистка, сега тя е шеф на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат.

Крум Зарков обаче се превръща във фаворит на Корнелия Нинова и държи пламенни речи пред социалистите всеки път, когато те й искат доставката до парламентарните избори през април тази година. Тогава Зарков пръв пожелава главата на Нинова. Междувременно той изненадващо е споменат от вече бившия служебен министър на икономиката и днешен претендент за премиер Кирил Петков като лице от БСП, с което иска да работи.

В крайна сметка се разбра, че Крум Зарков със съдействието на Кирил Петков е посетил американското посолство и си е гарантирал подкрепата на Херо Мустафа в битката му срещу Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП. Зад инициативата по линия на Румен Радев е работил и потайният ген. Стоимен Стоименов, убеждавайки обитателя на президентството, че единствено Крум Зарков може да отстрани Нинова, а Радев окончателно да овладее БСП за нуждите си.

Очевидно близостта на Румен Радев с Крум Зарков не е само по политическа, а и по бизнес линия, става ясно и от назначаването на въпросната Ваня Караганева от Кирил Петков в ДКК. Нейната задача е в кратки срокове да обслужи интересите на забегналия фалирал банкер Цветан Василев, какъвто ангажимент има и Радев, както става ясно от посещението му в ЕМКО. Дамата разчита на старото си приятелство с Крум Зарков и новите му покровители в лицето на Кирил Петков, за да получи назначението в ДКК и шеметно да се развърти по всички линии, включително и по линия на Цветан Василев.

Василев пък, заедно с друг забегнал бизнесмен хазартният бос с 19 обвинения Васил Божков, беше сред основните спонсори на т.н. протести миналата година, в чието лице и юмрук се превърна Румен Радев и чиято мишена стана именно главният прокурор Иван Гешев, който подгони тези и други олигарси. До ден днешен Гешев продължава да е обект на острите нападки на всички приближени на Радев заедно с обслужващите го медии от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев.

За разлика от името на Божков, случайно или не, името на Цветан Василев не се появи в списъка „Магнитски“, макар преди това обществеността да бе залята от порой информации за раздадени от него многоцифрени суми на конкретни лица, на което обаче отвъд Океана очевидно не гледат като на корупция.

Не се знае дали в това пръст има хиперактивната посланичка на САЩ у нас Херо Мустава, която бабува и на двамата харвардски аферисти, и на партийните интриги на Зарков и персонално обгрижва Румен Радев, или тя несъзнателно обслужва интересите на забегналия фалирал банкер Цветан Василев. Но при всички случаи неговата сянка недвусмислено наднича иззад цялата афера на уволнената Ваня Караганева и извънсъдебното споразумение с интерес от 50 милиона с „Дунарит“.