Само в 7DniSofia.bg

Проф. Христова: Никакъв толеранс към популистите от ПП! Невъзможна е промяната с лица от ДС

Проф.-Антоанета-Христова

Броени дни преди официално обявеното свикване на 47-то Народно събрание ситуацията около бъдещия кабинет провокира въпроси и коментари. Уж „откритите“ дебати по предварително обявени теми, тъй щедро рекламирани от новите управляващи от „Продължаваме промяната“, се оказаха бутафорно политиканстване. Лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев навестиха по тъмна доба централата на „Позитано“ 20, за да обсъдят „неформално“ разпределението на министерските кресла и висша администрация.

Какво политическо бъдеще очаква България и какъв кабинет ще бъде „конструиран“ от обещаващите ни промяна – въпросите коментира специално за ПИК политическият психолог проф. Антоанета Христова.

– Госпожо Христова, как виждате състава на бъдещото правителство и „разпределението на силите“ в новия парламент?

– Участниците в преговорите имат интерес да отговорят първо на избирателите си, които очакват сформиране на правителство. Процесът може да бъде определен като „публична“ манипулация, или „коалиране под натиск“. Всеки един от участниците е притиснат по различен начин. БСП имат интерес за участие във властта във връзка с лидерството на Корнелия Нинова. В момента не е ясно дали тя ще продължи да бъде лидер, дали ще се кандидатира за нов мандат. Авторитетът й предполага да иска да участва в управленска формула. „Демократична България“ има почти същата мотивация. Хората около Христо Иванов очевидно имат либерално популистко леви ориентации. Поради което популистката формула с ляв акцент, каквато е бъдещата коалиция, им пасва. И затова си мисля, че мотивите на всички са достатъчни, за да има временна коалиция. Участниците не могат да си разрешат да изпаднат от властта. Това е основна цел. И всички действия са подчинени на нея.

Въпросът е доколко ще просъществува такава формула, която е събрана в името на властта за кратко, пък макар и въпреки всичко. Въпреки уж съществуващите ценности, въпреки това, че всички преговори показаха, че въобще не навлязоха в детайл, говореха се популистки тези. Всички експерти, които са наблюдавали темите, твърдят, че това, което е разглеждано, въобще не отговаря нито на фактологията, която е в нашата държава – от гледна точка на закони, от гледна точка на финансови възможности и от гледна точка на реалности. Т.е. ние имаме компилация от група, която няма никакви допирателни. Говори се просто за пред хората. Може би плануват реалността на управлението да дойде на по-късен етап, когато обществото се е успокоило, според тях.

Задаваме въпроса – може ли такова преговаряне да доведе до успешен резултат? Това е първият въпрос. Моят отговор е – не. Вторият въпрос е трябва ли на такава формула да се даде толеранс? На много голяма част на хората и на истинските експерти отговорът е – не. Но на хората популисткият отговор е „Дайте шанс“. Затова в момента държавата е изправена пред изключителен вътрешен конфликт. От една страна разумът, експертизата и реалността казват – живеем във фикции и абстрактна инженерна конструкция.

От другата страна – да, би трябвало да се съобразим с тези хора, които желаят да усетят някакъв оптимизъм, пък макар и оптимизъм, който утре ще се превърне в тежко разочарование.

-Имат ли полезен ход политиците и държавата?

– Държавата няма полезен ход. Имат ли политиците полезен ход? Полезният ход за тези, които се опитват да участват в правителство, е крайно минимизиран. Вероятно за в бъдеще полезен ход ще има опозицията.

– Много се спекулира с това какъв ще е форматът на бъдещия кабинет. Открито се говори, че ще се направи поредният компромис – да бъдат допуснати хора от служебното правителство, които вече са компрометирани?

– Ще кажа, че това е не възможно да правим – промени и да развивам е държавата с фигурите, които са свързани с началото на прехода и с влиянието на комунистическите структури. И с фигури, които са свързани…

– Да го кажем откровено – с ДС.

– И с Държавна сигурност, точно така. И на трето място – с най-големите кризи в държавата. Това е Луканова зима, Жанвиденова зима, КТБ фалити, какво ли още не.

Вчера слушах БСП. Мантри, мантри! „Против Борисов“, „против предишното управление“. Ако някой тези хора е направил една стотна от това, което с всичките си грешки ГЕРБ и предишното управление е направило, към тях не бихме могли да имаме каквито и да е забележки. Защото последните години нещата дръпнаха, въпреки сериозни грешки в управлението. Наложи се инжинерингово ГЕРБ да бъде махнато, защото капацитетът на другите е малък. Мантрите „Борисов не!“, „ГЕРБ навън!“ идват от онези, които ни докараха кризите, а не от тези, които са ги разрешавали.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории