Само в 7DniSofia.bg

Нов абсурд: Училищен директор иска учебната година да започва на 01 септември

училище

Новият министър на образованието и депутатите ще решат дали учебната година да започва на първи септември. Относно продължителната епидемична обстановка и дистанционна форма на обучение отново вкарва темата в дневния ред на обществото. През годините са правени няколко опита датата 15 сепрември да бъде променена, но без успех. Защо новите реалности налагат по – рано да се тръгва на училище и ще спечелят ли от това учениците – отговорите дава директорът на 119 – СУ “ Академик Михаил Арнаудов“ Деян Стаматов.

По неговите думи по – раното тръгване на училище има предимства, като по – дълга зимна ваканция, която да даде възможност за гъвкавост при ползване за наличие на сериозни грипни вълни, студени зими, замръзнали пътища. Това ще даде възможност за гъвкаво приключване на отделните училищни етапи до 15 или 30 юни съобразено с възрастта на учениците.

Според Диян Стаматов законът е категоричен кога започва учебната година, но той има нужда от промяна: „Макар и процедурно трудно, законът може да бъде редактиран при добра аргументация, която да е в полза на учениците и цялото ни общество. Тази идея се предлага за трети път. Преди години обществото ни не прие идеята и тя не се реализира. Сега е друго време. Въпреки, че за пореден път се повдига темата за започване на учебната година на 1 септември, все още липсва ясна концепция за необходимостите от промяната“.

Директорът на 119 -СУ е убеден, че преди пандемията да настъпи, пак аргументите са в полза на това да се тръгва на училише от първия ден на месец септември.

„Исторически погледнато – 15 септември се приема като празник – България тръгва на училище. Звучи добре. Някога се е наложило заради спецификата на страната ни като аграрна икономика. Години по-късно страната ни е с друга насоченост и остана само евтиното септемврийско море като аргумент за късното начало на учебната година“.

Стаматов посочва и кои са икономическите изгоди при ранно започване на учебната година: „Като позитив се очертава спестяване на разходи за парно и ток през евентуално по-дългата зимна ваканция. Средства които могат да бъдат вложени в нещо по-смислено“.

Той отчита и удар по летния сезон, който ще бъде по-къс за учителите: „Би било силен удар по туризма. Семействата с по-крехки бюджети предпочитат море през септември. Ако извадим голяма част от учителите от августовското море ще има сътресения на целия летен сезон“.

Все още както споделят и експертите няма яснота дали ранното тръгване на училище ще доведе до промяна по отношение на учебните програми, учебните планове, нормативите на учителите, външните оценявания, ДЗИ и изпитни сесии в 4, 8, 10 и 12 клас.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории