Само в 7DniSofia.bg

КПКОНПИ чака документи от комисията на Цацаров за проверката на Кирил Петков

кирил петков

Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ по проверката по сигнала за гражданството на Кирил Петков за времето му, когато беше служебен министър в първото за тази година правителство с премиер Стефан Янев.

Информацията е от говорителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев, цитиран от в. „Сега“. Той пояснява, че от КПКОНПИ се чакат документи, доколкото Петков е подавал декларации за несъвместимост, докато е бил служебен министър.

Проверката, образувана на 24 август, е удължен до 15 декември, което е максималният срок. След това наблюдаващият прокурор има още месец (до 15 януари), за да се произнесе – има ли данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.

Проверката започна след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна.

„На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд“, обяви прокуратурата в специално съобщение по темата.