На ръба са: Хотелиерите и ресторантьорите са в стачна готовност заради мерките

capture-20211128-164200

Хотелиери в страната са в стачна готовност заради Ковид мерките. От туристическия бранш искат премахването на PCR тестовете за ваксинираните гръцки туристи на влизане у нас. Ресторантьорите пък настояват пробовземането да стане безплатно, предава BGonAir.

Елица Вачева е собственик на малка туристическа агенция в Русе. Тя полага големия усилия да се задържи на пазара.

„Основното ни перо е изходящият туризъм, екскурзиите в Румъния например. Сега в момента има PCR на връщане, което автоматично спира всякакви екскурзии, които ние правим. Използвахме това, че сме близо до Румъния, сега в момента не можем да го направим и въобще нямаме никакви приходи от никъде“, коментира тя.

Петър и Роси Бойчеви също страдат от отлива на туристи. Те развиват селски туризъм в село Леденик, близо до Велико Търново. В момента приемат гости само със „зелен сертификат“, но значително по-малко.

От бранша на хотелиери и ресторантьори казват, че са на ръба. Според тях мерките от държавата са крайно недостатъчни.

От Сдружението на хотелиерите в Сандански изпратиха писмо с искане за отмяна на тестовете, в противен случай ще излязат на протест.

Служебният министър на туризма Стела Балтова реагира незабавно и предложи диалог. Искат и пакет от дългосрочни и краткосрочни мерки за бранша.

Докато чакат решение, ресторантьорите казват, че всеки ден трупат загуби.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории