СХЕМИТЕ НА РАДЕВ: Служебното правителство на президента остава на власт още 2 месеца

румен радев

Служебният кабинет да управлява поне още два месеца замислят стратезите на новата коалиция, пише в.“Труд“, като се позовава на източници, близки до „Дондуков“ 2. Самият президент Румен Радев, който много бързаше при свикването на първите заседания на 45-ото и 46-ото НС сега призна, че няма причини да събира в спешен порядък депутатите.

„Парламент най-рано ще има през следващата седмица, като междувременно участващите в преговори за общо управление трябва да постигнат напредък, за да могат да приемат бюджет и да сформират правителство“, обяви Радев още в сряда.

Указ за свикване на 47-ото Народно събрание все още не е издаден и ако държавния глава е решил първото заседание на парламента да е на 1 декември, то в понеделник ще трябва да се пусне Извънреден брой на Държавен вестник.

По конституция няма срок за започване на консултации с парламентарните партии от президента както и за връчване на първия мандат. Ако четирите формации, който тази седмица се събират всеки ден в мол „Парадайз“, не са постигнали консенсус за обща програма, то Радев може да им даде още време за доизглаждане на противоречията. Декември месец обаче е с малко работни дни заради коледните и новогодишните празници.

В правилника на НС предвижда ваканция за депутатите от 22 декември до 10 януари. Дори почивката да бъде съкратена, изглаждането на разминаванията и спазаряването на всички постове и надолу по ведомствата ще отнеме време на четирите формации. Правителство ще се гласува едва след постигане на синхрон по всички теми, категорични са партиите извън ПП. Ако въобще се стигне до редовен кабинет, то към момента реалистичната дата е в седмицата до 14 януари.

Пред новите избраници ще стоят няколко важни гласувания – председател на парламента, Бюджет 2022 и разбира се – редовно правителство. Участници в неформалните разговори за сформиране на мнозинство в пленарна зала признаха, че има важна причина за тупане на топката. Първият препъни камък се оказва поста на председател на народното събрание. Това е знакът за стабилност на новата коалиция, но слуховете са, че парламентарните формации не са единни в номинацията за шеф на 47-ото НС към момента.

Далеч по-съществени са бюджетните сметки, чрез които Радев и служебните му министри се опитват да започнат да упражняват контрол и върху местната власт. Както е известно, точно много от кметовете все още не са под влиянието на „Дондуков“ 2. Но градоначалниците лесно биха могли да се сложат на подчинение, ако бъдат оставени на финансови изпарения от миналогодишните си бюджети.

Служебното правителство вече било готово с проект за бюджет за 2022 година, изненадващо съобщи Стефан Янев по БНТ. След като призна, че би приел да бъде военен министър в правителство с премиер Кирил Петков, Янев обясни, че републиканските сметки ще бъдат представени на мнозинството в народното събрание с идеята използват финансовата концепция за идната година. По закон и при нормални условия проектът за бюджет се внася в парламента до 30 октомври. Ако до края на годината парламентът не гласува годишната финансова рамка, то държавата започва да работи с 1/12 от бюджета за предходната година.

Финансови експерти вече коментираха, че това би било „зловеща авантюра за целия публичен инвестиционен процес“, а най-пострадали ще бъдат местните бюджети. Общините също ще трябва да изчакат с гласуването на парите в техните хазни, тъй като местните бюджети са обвързани с параметри от републиканския бюджет. Някои от кметовете бързо биха се преориентирали проРадев, под благовидния предлог, че осигуряват средства за общините си в „това тежко време“. Без гласуван бюджет на местни власти може да се дават пари само чрез постановления на Министерския съвет.

Депутати с дълъг стаж в парламента обясниха, че много от висшите служители в държавната администрация бързо ще сменят политическата си ориентация и припомниха, как по време на правителството на Орешарски, бързо сменили календарите с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кабинетите си. В тон с изборните резултати от 14 ноември, сега се търсят рекламни материали с логото на „промяната“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории