Адвокат провали дело за убийство, магистратите искат наказание

съд

Адвокат провали заседание с над 20 свидетели, съдът в Монтана иска дисциплинарно наказание. Първото заседание след разпоредителното заседание на Окръжен съд – Монтана по дело за умишлено убийство на мъж в квартал „Огоста“ в Монтана бе отложено поради неявяването без уважителни причини на защитника на един от подсъдимите за престъплението, пише 24 часа.

Разширеният съдебен състав отложи делото за 9 декември т. г. , а Окръжният съд изпрати в Адвокатска колегия – Видин сигнал за извършено дисциплинарно нарушение и започване на процедура за наказание на адвоката-пълномощник на подсъдимия Р. Ж. М., който с поведението си – неявяване в заседание без предварително уведомяване на съда и без излагане на уважителни причини, стана причина за отлагане на дело за тежко престъпление с над 20 свидетели и вещи лица.

Делото е за убийство срещу 42-годишния Р. Ж. М. и 33-годишната М. В. В. за това, че на 24 октомври 2020 г. в Монтана, кв. „Огоста“, след злоупотреба с алкохол и скандал за пари умишлено умъртвили А. Х. А. /63 г./ от село Николово като му причинили между 15-20 тежки травми най-вече в областта на главата.
Според Закона за адвокатурата за извършени дисциплинарни нарушения на адвокатите се налагат следните наказания: порицание, глоба от една до осем минимални работни заплати, лишаване на адвоката от правото да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от 1 до 3 години, лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца и лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.