Последни разкрития за ключаря, „разбил“ сейфа на бизнесдамата, убита заради имоти

6e9a8051fdf448e356d2d1ed191f3723

Разпитаха ключаря, който е отварял касата на жертвата Виолета Балабанова извикан от нейния син Георги Балабанов, предава lupa.bg.

Георги Стоев се яви в Апелативния съд, където се гледа делото, образувано по жалба на подсъдимия Здравко Дечкин. Той е обвинен за убийството на бизнесдамата Виолета Балабанова, сочена като наследник на една от най-богатите пловдивски фамилии. Дечкин обжалва наказанието си от 16 години лишаване от свобода.

Балабанова бе намушкана с нож пред дома си при опит за грабеж. Престъплението е извършено заради документи за наследствени имоти и крупна парична сума.

Здравко Дечкин е бил разкрит случайно 10 години след убийството след сравняване на неговите пръстови отпечатъци при проверка за друг инцидент в питейно заведение. Оказа се, че те съвпадат с откритите следи на мястото на убийството.

Младият мъж е бил нает от сина на убитата – Георги Балабанов, който искал да придобие цялото наследство. За целта той поканил майка си на вечеря, след което я изпратил до дома и, където я очаквал наемникът. Там Здравко Дечкин нападнал жената и грабнал чантата, в която тя винаги носела всички документи и нотариални актове.

Виолета Балабанова обаче оказала яростна съпротива и тогава нападателят я пробол няколко пъти с нож, след което избягал с документите. Жената почина след седмица от раните си.

Три години по-късно синът й Георги, успял за това време да пропилее цялото семейно богатство, загина в Слънчев бряг, където се разби с мотора си с 200 км/ч.

До днес ключарят Георги Стоев не бил наясно, че жената е била убита, но разказа, че чул на първото заседание на съда, когато пак е свидетелствал, че тя е починала. Той разказа още, че Георги Балабанов го е викал да разбива ключалката на сейфа в къщата на ул. „Петко Каравелов“ на два пъти, както и веднъж, за да разбива ключалката на входната врата на същата къща.

„Редовен клиент ми беше, разказвал ми е, че има две къщи“, каза Стоев. Неговите показания бяха прочетени пред съда, тъй като е минало доста време и той не може да си спомни какво е говорил първият път. Според показанията на ключаря последният път в стаята, докато е работил, е имало и друг човек, освен Георги, и двамата нещо са си говорили зад гърба му. Но не е чул какво точно, нито пък е видял лицето на човека.

Балабанов му казал, че секретният ключ на касата е откраднат заедно с чантата на майка му и затова не може да я отвори. Касата се е отворила след около 3 часа, но в нея не забелязал нещо значимо. Не си спомня и Балабанов да е бил притеснен докато е работил.

Днес съдът постанови да бъде издирено от МВР лицето Тони Любомиров Михайлов, който е свидетел по делото, но досега не е редовно призован, тъй като не е открит на адреса му.

За следващия път ще бъдат прочетени отново и показанията на двама от свидетелите, които вече са починали. Това са Георги Балабанов и Христо Георгиев. Ще се издирва отново и още един свидетел по делото – Аврам Чорбаджийски, който, според прокурора, дава най-преки впечатления от поведението на Балабанов след случилото се.