За пример: Родолюбиви българи чистят гробовете на забравени герои

562c0298f257670ea87fd89805bf5a93

Михаил Кунчев е създател на инициативата „Осинови герой“, която вече трета година се грижи за паметниците на борците за освобождението на България. Зад инициативата нея стои Михаил Кунчев – журналист и телевизионер, главен редактор на някои от най-нашумелите риалити формати у нас. За него това е лична кампания, с която първоначално не е искал да ангажира никого, предава БГНЕС.

Михаил Кунчев и съратниците му разказаха интересни подробности за възстановяването на поне 100 изоставени или занемарени гроба на български герои – воини, общественици и хора на изкуството, сред които генерал Тошев, братя генерали Вазови, Христо Смирненски, семейството на Христо Ботев, сподвижници и другари на Васил Левски и много други.

„Осинови герой“ стартира като нещо съвсем лично, без никаква претенция да се превърне в голяма инициатива. В момента се намираме пред гроба на генерал Тошев, на който преди 3 години видях снимка в социалните мрежи – беше в безобразно състояние. Доста хора в социалните мрежи се заканваха как днес, утре ще отидат да го почистят. Аз много се зарадвах, че веднага ще отидат хората. Оказа се, че действието е нещо малко по-трудно и след месец администраторът на групата беше пуснал същата снимка.

Реших да дойда на място да го открия и да видя какво се случва. Ние не знаехме къде се намира самият гроб, 4-5 пъти го подминахме, просто защото от него стърчеше само върха на обелиска. Почистихме го и впоследствие си дадох сметка, че тук на това място е и перфектно училище за моето семейство – да доведа детето си тук, да почистим един гроб и докато го чистим, да разкажа на детето си историята на конкретния герой. Впоследствие събрахме доста хора около себе, които възприеха идеята.

Избрах думата „осиновят“ просто защото няма друга дума, която да предполага да превърнеш един човек в част от семейството си. Ако имаше дума на български език „да одядовиш“ или да „обащевиш“, щях да използвам това“, заяви Кунчев.

По думите му героите са част от нашето национално семейство. Те са водели нашите дядовци. Това не са общи приказки, това чисто статистически е така. През Първата световна война всеки пети българин е бил войник.