Предлагат да отпаднат глобите за училищни автобуси в бус лентите

capture-20211120-124522

Разминавания в нормативната база водят до глоби за училищните автобуси, които се движат по бус лентите в София. Предложение, внесено в общинския съвет, предвижда санкциите да отпаднат, предава БТВ.

100 автобуса и близо 2000 деца пътуват с училищен автобус всеки ден, но без право да са в бус лентата. В столичното 134 училище частна фирма всеки ден взима децата от домовете и ги кара до училището. И често пъти децата закъсняват за първия час.

„Имаше автобус, който закъсня 40 минути, именно поради засилен трафик“, посочва директорът на 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

Само 2 пък са общинските автобуси, които превозват деца към момента 18 и 32 училище. Тръгват в 07.20 ч. сутринта и до половин час трябва да са стигнали училището, заедно с децата.

„Има си установени спирки, които с обявени, спират и качват децата. Около 1400 пътувания имаме“, посочва Павлин Василев от Столичен автотранспорт.

„Много време се пести през бус лентите, стига всеки да спазва правилника“, смята шофьор на автобус.

Въпреки че по закон шофирането на училищни автобуси в бус лентите е разрешено, за да не бъдат глобявани трябва да бъдат написани правила как да се прилага законът и на местно ниво.

За това в столицата ще бъде изградена база данни с всички автобуси, шофиращи деца. Промяната се очаква да влезе в сила още преди Коледа.