Математик: Кацаров е нагъл манипулатор! Поставихме рекорд по брой починали, а той се хвали в медиите

стойчо кацаров

Един изключително нагъл здравен министър лъже от екрана и говори опорките на най-смъртоносния президент в нашата история – Румен Радев. Поведението на този човек е потресаващо. Това коментира на страницата си във Фейсбук математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

Ето какво отбелязва той, цитирайки своята колежка Галина Карамочева:

Стойчо Кацаров каза днес в Нова ТВ, че леталитетът при четвъртата вълна бил по-нисък, отколкото при предишните вълни, защото била създадена добра болнична организация и извънболнични структури. Нагъл манипулатор.

– Регистрирани случаи е 3.6%. Обаче днес има около 111 хил. активни случая, на които им предстои да приключат с оздравяване или смърт. Затова починалите до днес 8700 души трябва да се отнесат не към всички регистрирани през четвъртата вълна случаи, а към приключилите случаи, които са 132 хил., а това означава, че до днес леталитетът е 6.6%. Малко след пика на четвъртата вълна са регистрирани повече смъртни случаи, отколкото през третата вълна (8119) и само около 500 по малко от втората вълна (9 224).

– Това означава, че през тази вълна ще се постави – рекорд по брой починали, а министърът на здравеопазването се хвали в медиите „Успяхме! Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява“.

Епидимичната вълна не е цунами, при което нищо друго не може да се направи освен да се строят полеви болници. Нейната височина и продължителност зависи от контрола на епидемията, а това, че четвъртата вълна е най-дълга и най-висока е показател, че епидемията се управлява изключително безотговорно.

Нова ТВ, „Здравей, България“ 18.11.2021 гост Стойчо Кацаров.

„Като съотношение спрямо брой на заразените и брой на починалите, сегашният брой на починалите е по-нисък. Леталитетът – терминът, който определят отношението между починалите и заразените, е 3,5, а при предишните вълни е бил 4.2 – 4,3.

– На какво се дължи това, че сега имаме по-малко умрели хора? На това, че беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората, осигуряване на легла. На това, че се осигуриха достатъчно лекарства. Аз забраних износа на част от тях и се запазихме. На това, че бяха създадени извънболнични структури, които поеха част от хората. Смъртността следва с около 10-15 дни кривата на заразяване, което значи, че ще се смъкне“, обясни здравният министър.

Пречупихме вълната. Броят на заразените – намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Успяхме! Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата”, заяви здравният министър Стойчо Кацаров в ефира на „Здравей, България”.