Само в 7DniSofia.bg

Галена брояла стотинките си, родителите й работели в Гърция, за да сбъднат мечтата й

Галена

„Няма как, когато си извървял един такъв път, да забравиш откъде си тръгнал. Тези моменти винаги ме разчувстват”, споделя Галена. Покрай вижданията си за това как се става успешен изпълнител и какви качества са нужни, Галина Генчева, както е рожденото име на хитовата пайнерка, си припомня своето начало и изразява признателност към семейството си, пише ХотАрена.

„Ние не сме имали възможност и родителите ми заминаха в Гърция, за да ме издържат, за да мога да уча в друг град това, което съм искала. Не са били до мен в тийнейджърските години, за да сбъднат моята мечта”, казвала е Галена през сълзи.

Днешната звезда на фолка е родена в Смядово, където прекарва и детството си. Тя е най-малкото дете в семейството. Брат й Генчо е по-голям с 8 години, а сестра й Нина – с 6. Бъдещата звезда била непланирано дете. Родителите й Венета и Вичо Генчеви се притеснявали как ще се справят с отглеждането на три деца, времената били трудни. Бащата на Галена работел в завод „Смядово”, където произвеждали тротил и динамит. След като затворили завода, той се пробвал в различни професии. Когато децата пораснали и разходите станали по-големи, Венета и Генчо заминали да работят в Гърция, за да ги подсигурят. Въпреки трудностите, родителите й никога не са се опитвали да я отклонят от музикалния й път, който избрала още като малка. Дори напротив – мотивирали я да следва мечтата си.

Като повечето звезди, открили от рано музиката за свое призвание, и Галена пеела с часове пред огледалото с дезодорант, представяйки се е, че е микрофон и се изявява на сцена. Първите й почитатели са връстниците й и бабите в Смядово, пред които с приятелките й често изнасяли концерти. Баща й, когото Галена е описвала като „тих, мълчалив и спокоен човек”, и майка й никога не й повишавали тон. Не й се карали дори когато правела бели. Като например, когато с най-добрата й приятелка играели на фризьорски салон и Галена останала без бретон. „Тъкмо щях и аз да я подстригвам, когато видях нашите да спират пред вкъщи. Така че те я спасиха”, припомняла си е Галена през смях.

Когато е трябвало да изтъкне определен момент за начало на музикалния си път, Галена винаги се е затруднявала. Причината е, че винаги е знаела, че ще се занимава с музика. „Моите стъпки са били постепенни”, казвала е тя. Заживяла самостоятелно още в седми клас, за да учи народно пеене в музикалното училище в Шумен. Родителите й се съгласили без колебание. Това била и една от причините да работят в Гърция. Искали да помагат повече на порасналите си деца, както и да осигурят възможността на тийнейджърката Галина да учи и живее в друг град, да й дадат добър старт на голямото пътешествие към върховете, които си е набелязала. На Галена не й било лесно да се справя сама от толкова малка, но пък това й помогнало да стане самостоятелна, дисциплинирана и последователна. Още тогава тя започнала да формира железния си характер, с който е известна в бранша, и за който казват, че е сред тайните съставки за успехите й. Не случайно на въпрос за мечтите Галена е отвръщала, че такива имат децата, големите хора имат цели. „Родителите ми са тези, които не само ме насочиха към народната музика, но и ме подкрепиха по пътя, като ми позволиха да се справям сама от толкова рано и да взимам решение за образованието и кариерата си. Мисля, че това ме направи толкова борбена, научи ме да не търся подкрепа отвън. Това са качества, заради които се справям и днес”, споделя Галена.

Тя учила 4 години в музикалното училище. След това продължила образованието си в Димитровград, за да е по-близо до фирма „Пайнер”, от където вече й били обещали договор. „Стартирах кариерата си с конкурс, но и с една малка лъжа. Бях на 16 и много любопитна да се явя на кастинг в „Пайнер” в комплекс „Приказките” в Харманли”, връщала се е Галена назад. Тя успяла да се вмъкне в конкурса, въпреки ограничението всички кандидат-звезди да са пълнолетни, тъй като изглеждала по-голяма и не искали от нея да доказва, че е на нужната възраст. С учителката й по народно пеене в гимназията били записали на касетка фолклорна песен, която Галена изпратила за предварителния кръг. След като минала двата кръга в конкурса, радостта на бъдещата звезда била помрачена, защото лъснала и лъжата й. „В трети кръг имах среща с продуцента Митко Димитров, който искаше веднага да подпишем договор с компанията. Казах му, че съм на 16, а родителите ми работят в чужбина и няма как да се случи. Беше изненадан как изобщо съм се появила, кой ме е довел за конкурса”, спомня си днешната звезда.

Сега певицата е сред топ изпълнителите в попфолка, а в този тв сезон е сред менторите на „Гласът на България”. Когато е ставало дума за успехите й, за това как съумява да се задържи на върха и винаги да е актуална, тя е говорила не само за лични качества, като е подчертавала трудолюбието, но е изтъквала и заслугите на хората около себе си. Първи са приятелите и семейството й, които й дали кураж да следва мечтите си. После, когато започнала да се занимава професионално с музика, се появили правилните учители. Мъжът й Галин, с когото имат двама сина, също е склонен да посочи грешки, ако има такива, но в повечето случаи харесва всичко, което прави. „Той е много позитивен. Аз съм по-самокритична, така че неговата критика не стига до моето ниво”, споделя Галена с широка усмивка. За нея е от изключително значение да не си обграден само с ласкатели. Тя и не изпитва нужда от хвалби и ласкателства, дори й става неудобно, ако слуша такива. Достатъчно й е да чуе за свой проект – хареса ми.

„Не съм мрънкач. Работяга съм”, казва Галена. Описвала се е още като мъжко момиче, здраво стъпило на земята. Помни добре откъде е тръгнала и кои са хората, които са й помогнали по пътя. И не се притеснява да си припомня трудните моменти. Като например, когато живеела с Преслава под един покрив, как си помагали в битовизмите, а после даже си услужвали с дрехи за клипове, защото нямали възможност да си купуват много тоалети. Галена признава, че в началото на кариерата й се е случвало и да си брои стотинките. Даже си е припомняла случай, в който е имала пари да зареди колата си с бензин само за едната посока.

„Същата съм си”, написа певицата преди време в социалната мрежа към снимка от 3-тия си рожден ден. И след големите успехи, когато вече станала звезда, Галина, както я знаят в Смядово, се прибирала в родния си дом, пак се разхождала боса и си откъсвала зрял домат от градината, както обичала да прави като малка. Тези лехи Галена е прекопавала като малка със семейството си. Припомняла си го всеки път, когато се връщала, вече гледайки своите синовете си да тичат из градината.