Започна приемът на заявления за новата помощ от 300 лв. за отопление

capture-20211113-162741

Започна приемът на заявление за новата помощ от 300 лева за хора от уязвими групи за отопление заради поскъпването на горивата. Средствата ще се изплатят еднократно през декември. Хората обаче, все още не са наясно с условията, съобщава BGonAir.

Тинка Атанасова живее сама. Казва, че е с малка пенсия и има нужда от помощи.

„300 лв. вземам, имам ТЕЛК, заболявания и не ми е лесно. Доста лекарства купувам. Отоплявам се с твърдо гориво, дърва и въглища“, сподели тя.

Тинка не получава помощ за отопление, тъй като надвишава определената граница за доходи. Разбрала е за новата помощ, но не знае как да кандидатства.

„Чух, но не можах много добре да разбера какво е положението“, каза пенсионерът.

В дирекциите „Социално подпомагане“ вече приемат заявления за еднократната енергийна помощ от 300 лева. Критерият е доходът на лицата и семействата за 6 месеца назад.

„Критериите са средно месечният доход на семейството да не надхвърля с 30 лв. над диференцирания доход за отопление, както и по-малко от 6 месеца регистрация на адрес“, подчерта директорът на ТД „Социално подпомагане“ – Велико Търново Мая Пешева.

Документи за кандидатстване за помощта се приемат до 23 ноември. Освен на място, може да се кандидатства и онлайн.

„Една голяма група лица, които са получили отказ за отопление, ще бъдат преразгледани служебно, и през декември помощта ще им бъде изплатена“, обясни Пешева.

Много пенсионери, въпреки ниските си пенсии, също надвишават критериите и не успяват да се класират за никоя помощ.

„50 години трудов стаж – моята пенсия е 351 лв. Така, че не влизам никъде. Ако може да се живее с толкова пари…“, каза пенсионерът Кирилка Овчарова.

За допълнителната помощ служебният кабинет отпусна 15 млн. лв. Очаква се с нея да бъдат подкрепени около 50 000 семейства в затруднено положение през предстоящия зимен сезон.