ТРЕВОГА! Търговски вериги пробутват отровна зимна течност за чистачки с МЕТАНОЛ

capture-20211113-104957

За поредна година, на прага на зимния сезон, опасна течност за чистачки залива търговската мрежа и заплашва живота на хиляди българи. Става въпрос за продукти за размразяване на автомобилните стъкла, които са с високо съдържание на МЕТАНОЛ, предава БЛИЦ.

За нашите читатели припомняме, че това е в пълно нарушение на европейското и национално законодателство, което от 2018 г. година насам забранява напълно в зимните течности за чистачки да има наличен метилов алкохол под каквато и да е форма в концентрация над 0,6%.

Оказва се обаче, че недобросъвестни производители укриват опасното вещество, като изписват непознати за обикновения човек химически термини, с което заблуждават напълно хората.

Точно поради тази причина, в началото на годината от асоциация „Активни потребители“ направиха и своя проверка в акредитирана лаборатория, анализирайки новите за пазара продукти от марката „SEVAN”, на които е изписано, че основната им съставка е „ПОЛИМЕТИЛАМИН“. Проверката доказа, че въпросното вещество се използва само като надпис върху етикета. В действителност обаче тези зимни течности съдържат чист МЕТАНОЛ и то в концентрации, надхвърлящи 45 пъти допустимите норми.

За съжаление, въпреки многократните предупреждения на асоциация „Активни потребители“, в момента отровната течност за чистачки отново се продава масово и то на фона на съществуваща законодателна забрана, която предвижда глоба до 100 000 лв.

„Опитите за заобикаляне на правилата от производители никога няма да престанат, дори по време на пандемии, но е важно те да бъдат спирани в зародиш“, коментираха тогава от сдружението и допълниха, че когато един продукт в нарушение не бъде санкциониран навреме, това води до появата на нови нарушители на пазара, като след това е много по-трудно те да бъдат пресечени.

Тъй като става въпрос за опасен за човешкото здраве продукт, компетентно да извършва необходимите проверки е Министерството на здравеопазването чрез главния държавен здравен инспектор и регионалните здравни инспекции. Сега, покрай пандемията от COVID-19, те имат и много друга работа, но това не може да бъде оправдание за бездействие спрямо контрола на такива опасни продукти.

През годините Главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев многократно е предупреждавал за опасностите от метанола и че токсичните продукти вредят най-вече на здравето на децата. Според него метаноловите изпарения влизат най-често в купето, през работещия вентилатор на климатика през зимата.

Освен, че може да предизвика катастрофа, метанолът може да нанесе и по-тежки вреди на шофьорите. След вдишване на метанолови пари се наблюдават главоболие, гадене, повръщане. Следват припадъци и загуба на зрение, а в зависимост от погълнатото количество изходът може и да е летален.

Водещо автомобилно списание в Германия също предупреждава: „Проблемът е, че когато се използват течности за чистачки, съдържащи 24% метанол, при пътуване на дълги разстояния или при престой в кабината на автомобила над 4 часа, се получава същото отравяне, както когато метанолът е бил директно погълнат.“

Чети етикета!
За да познаете ментето, трябва внимателно да четете етикетите на продуктите. Най-често на най-евтините течности за чистачки няма изписано съдържание на химическите елементи. Ако на зимната течност е изписано, че съдържа „ПОЛИМЕТИЛАМИН, pmta или Poly Methylamin, имайте едно наум. Вероятността да се окаже, че този продукт съдържа чист метанол е много голяма.

В момента само изискването за етикетиране на продукти за масово потребление, които съдържат метанол, може да окаже възпиращо въздействие на масовата им употреба.

Според Националния център за отравянията само през миналата година в Западна България е имало между 15-30 случая годишно, завършващи със смърт или увреждания от подобни вещества. В Южна България е имало 13 случая на интоксикация с метанол, 7 от които с фатален изход.
През 2013 г. шест тийнейджъри се натровиха с метанол, след като го объркаха за домашна ракия. Едно от децата, момиче на 16, загина.

Що е метанол?
Метанол е химическо вещество, познато още като метилов спирт, метил хидрат, дървесен спирт и др. Веществото е силно токсично спрямо големи животни и човека. Влагането му в алкохолни напитки води до отравяне, евентуално до смърт. При температура от 8°С образува взривоопасни смеси.

В органичната химия метанол се ползва като разтворител. В газовата промишленост е средство за борба с образуването на хидрати (заради ниската температура на замръзване и добрата разтворимост). В органичния синтез се прилага за производство на формалдехид, оцетна киселина, изопрен и ред етери, за стабилизиране на формалин.

Той е част от производството на синтетичен каучук. Най-много метанол в света се изразходва за производството на формалдехид за смоли. Голям консуматор на този продукт е и химическата промишленост, която го ползва в производството на разтворители. Парфюмерията го употребява като денатурираща добавка към етанола. Освен това се влага като добавка към течно гориво за двигателите с вътрешно горене.

Метанолът е изключително вреден за човешкото здраве. Веществото се резорбира бързо в стомашно-чревния тракт, а пикът идва след 30 до 90 минути. Подобно на етиловия алкохол и метанолът се метаболизира (преработва) в черния дроб от ензима алкохолдехидрогеназа. При неговото разграждане се образува токсичен метаболит – мравчена киселина. Леталната доза на метанола варира от 30 до 240 мл.

Токсичността на метанола се обуславя от токсичния метаболит – мравчена киселина. Тя действа изключително увреждащо на зрителния нерв и на окото. При по-високи концентрации (около 1500 мг/л) настъпва смърт.

Клинични прояви на отравянето с метанол настъпват около час след приема. Стомашно-чревните симптоми са гадене, повръщане, диария и гастритни болки с повръщане на кръв.