Експерт удари по Радев и Кацаров: Сертификатът за антитела е с предизборна цел

стойчо кацаров

Въвеждането на зеления сертификат за антитела е с предизборна цел, за да се успокои населението. Това заяви Наталия Маева от Националната пациентска организация, която е и председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония пред специализираното издание „Медикъл Нюз“.

„Това е научен „принос“ в световната медицина без стойност. Този сертификат ще важи само за територията на България, а ние все пак сме страна членка на ЕС и сме поели някакви ангажименти да използваме унифицираните европейски сертификати. От друга страна аз не знам в България да е проведено обстойно проучване, което може да докаже до какви нива на антитела приемаме, че пациентът е защитен след преболедуване“, коментира тя.

Маева отбеляза, че подобни проучвания се правят в Германия, Австрия, Франция и други държави и те обхващат различни групи болни.

Например в Германия се провеждат такова проучване за бъбречно-трансплантирани, а в Австрия за белодоробно трансплантирани. „Самите лекари там споделят, че все още не знаят какви са точните нива на антитела, които доказват защита и имунитет“, каза още тя.

Маева коментира и настоящата поредна вълна на COVID. Според нея населението не се замисля за общественото здраве и отговорността на всеки един човек към него.

„Българското общество се раздели на антиваксъри и на проваксъри. Естествено, че антиваксърите надделяват, защото много от политическите партии в своите предизборни кампании използваха темата умело. Мисля си, че ние ще станем световен прецедент, след като преживеем тази пандемия, като лош пример за това как всъщност от държавата, която имаше много малко жертви от COVID, сега сме на път да повторим италианския сценарий“, коментира тя.

Според нея в момента системата не е по подготвена, а дори буксува. „Това, което се случва сега, ние го преминахме и през първата, и пред втората, и през третата вълна“, посочи тя.