Учителите в страх, масово отказаха да тестват децата

cf3f01bb39f1acc25902cea0aea3b9a3

Учителите са в паника и масово отказват да тестват децата с новите щадящи тестове, показа проверка на Lupa.bg.

Заради това директорите на училищата ги принуждават да търсят между четири и пет доброволци родители.Това обаче отново се проваляло, защото повечето майки и бащи на децата са на работа и дори да искали, нямало как да отделят това време.

Отделно изискването към доброволците е, да имат зелен сертификат.

Именно по този начин повечето от тях се измъквали дискретно, като кавали, че нямат поставени ваксини.

Нагласата на родителите също е противоречива.

Ако допреди време всички искаха децата им да учат присъствено, сега вече те имат страх, че с новите щамове жертва на пандемията са и малолетни.

Проверка на медията ни показа, че 60% от родителите ще задържат децата си онлайн, въпреки че по този начин се сформират нови групи и ще им предават други учители.

Даскалите също беснеят, че тези ‘“бързи“ тестове, ще отнемат поне един учебен час. Учителите нямали право да викнат учениците по-рано, а по предписание се смята, че проверката с тест трае от 20 до 30 минути. Преподавателите обаче са категорични, че това на практика ставало много по-бавно.

Идеята на даскалите е тестовете да се правят у дома от родителите.

От здравното министерство обаче се съмняват, че родители мога да изпратят детето си болно и липсата на това доверие засега изключва възможността бързото изследване да се прави у дома преди училище.

Изискване към родителите е – детето да бъде пратено гладно на училище, за да може резултатът от теста да бъде зачетен.

Въпреки че тестовете ще се правят рядко, много родители отсега са скочили и са заявили, че няма да пуснат детето си без да е закусило.