Учениците се връщат в клас – ама друг път

николай денков

Децата от 1 до 4 клас всъщност не могат да се върнат в училище през следващата седмица, а вероятно и в близките две. Въпреки уверенията на министрите, че това ще се случи от 10 ноември, от официалните заповеди става ясно, че това няма да се случи, пише lupa.bg.

За да се върнат малките ученици в клас, трябва да падне заболеваемостта, която в момента е изключително висока почти навсякъде – над 900 на 100 000 души. Условието е стане почти двойно по-ниска – 500 на 100 000 души. Според прогнозните изчисления на математика проф. Николай Витанов пикът на активните случаи на заболели и на смъртността ще е за изборите, които ще състоят в следващите две недели.

Ако на тестване са съгласни по-малко от 50% от родителите, цялата паралелка продължава да учи дистанционно.

В най-новата заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков се нарежда за учениците от 1 до четвърти клас да не се прилага ротация и те не се включват в изчисляване на процента паралелки за ротация.

От МОН съобщиха в петък, че най-късно до 12.00 часа на 8 ноември родителите на учениците от първи до четвърти клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или от преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и на други специалисти, които разполагат със зелен сертификат.

Изключение ще се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те ще попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.