Само в 7DniSofia.bg

ЕФЕКТЪТ „РАДЕВ“: Хората мрат като кучета, в моргите е препълнено с черни чували

7802619cef850892125f4a04ecfab43c

Шокиращи снимки на препълнени морги потресоха България, видя ПИК. Покрусени граждани от хаоса, в който се намира здравната система при управлението на Румен Радев и назначения от него министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, публикуваха кадри в социалните мрежи, на които се вижда, че болниците са препълнени с трупове.

В същото време вчера Радев похвали министрите си, мълчи за трагедиите предизборно и не отваря дума за локдаун, за да спаси поне малко български животи. В същото време вече цяла Европа и света ни критикува заради рекордната смъртност, а границите ни са на практика затворени, защото българите не могат да пътуват никъде без карантина, а на чужденците се казва да не пътуват до страната ни, заради много висок риск. Това блокира икономиката и инфлацията и цените скачат с часове!

Кадрите са от моргата в болница „Пирогов“ и показват, че тя е препълнена с починали от коронавирус. Работещите в лечебното заведение едва намират място, където да поберат всички жертви на заразата. Запознати разкриват пък пред медията, че същата е ситуацията и с останалите морги в страната.

Припомняме, че преди дни бяха разпространени и тревожни снимки от едно от помещенията, където се съхраняват трупове в Бургас. Там също вече е невъзможно да се справят с нарастващия брой на починалите с коронавирус.

Освен невъзможността на моргите да поемат непрекъснато растящия брой на починали в страната, според данните от повереното на Кацаров здравно министерство, COVID-отделенията и интензивните отделения също са на предела на Възможностите и вече трудно могат да се намерят свободни болнични легла.

На този фон само от началото на седмицата в страната от коронавирус са починали 941 човека. За миналия месец жертвите са 3117, което означава, че за последните 5 седмици в страната общият брой на смъртните случаи надхвърля стряскащите 4000 души. За справка горе-долу толкова е цифрата на починалите в катастрофи в България за последните 8 години.

Хаосът в управлението на здравната криза при Радев и Кацаров си личи и от спорното въвеждане на зелените сертификати, бурното недоволство срещу тях и нестихващия брой на новозаразени въпреки въведените мерки. Математици и експерти предупреждават, че следващите седмици ще продължат да са критични за страната ни и за медицинските служители, които са на ръба на своите сили.

Очевидно това не спира президента и назначеното от него служебно правителство, което изцяло работи в предизборен режим. За жалост, тези действия костват човешки животи и снимките от моргата в „Пирогов“ показват точно това, категорични са притеснените граждани.