Проф. Ангелов: Пропусна се ценно време, усилията на Кацаров бяха хвърлени да гони вещици

костадин ангелов

„Места в болниците има, но те не са организирани. Причината е, че организацията се прави от хора, които нямат реална представа къде се намират, не са влизали в лечебно заведение и никога не са организирали система”. Това заяви в интервю за Дарик водачът на листата на ГЕРБ-СДС във Варна проф. Костадин Ангелов.

Здравната система у нас трябва да се познава, за да се вземат работещи решения, категоричен бе проф. Ангелов. Той за пореден път разкритикува действията на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за справяне с пандемията.

„Пропусна се много ценно време през лятото, когато можеше да се организира системата. Тогава трябваше да се изградят кислородни инсталации в болниците, за да могат повече болнични легла да бъдат пригодени за интензивно лечение“.

„Усилията на министър Кацаров бяха хвърлени да дамгосва хора, да пише доклади и да гони вещици”, посочи проф. Ангелов. Според него служебният министър на здравеопазването е загубил медиците, те не му вярвали и дори го бойкотирали.

Сега усилията трябва да бъдат насочени към спасяване на колкото се може повече хора. Реаниматорите трябва да са свободни да лекуват пациенти с ковид, а не да извършват планови операции, които могат да се отложат с месец. Трябва да се върне старата методика за заплащане на средствата за работа на първа линия, тъй като в момента много представители на бранша не получават тези средства, въпреки че са на първа линия, изтъкна бившият здравен министър.

„Никога не съм въвеждал заповед от днес за утре. Когато сме пускали заповед, сме давали 3-4 дни на хората да се подготвят”, припомни ексминистърът на здравеопазването

Трябвало е още през юни да се каже, че от 1 ноември животът в България ще протича само със зелен сертификат. Нужно беше време от три месеца, за да се преборят хората със страховете си.

Професорът коментира и провала на ваксинационната кампания. Ако тя беше продължила с темповете, постигнати при управлението на ГЕРБ, в края на август в страната щеше да има колективен имунитет. „Народът през годините е много лъган. Хората смятат, че властта ги лъже, за да извлече някакви дивиденти. Успяхме да постигнем 65 на сто нагласа за ваксиниране сред населението. Дойде министър Кацаров и първото му мотивационно послание беше, че се съмнява в качеството на ваксините”, изтъкна проф. Ангелов.

Издаването на зелен сертификат след първа доза от двудозовите ваксини го няма никъде в света. Затова останалите държави го приемат като фалшиво сертифициране, смята специалистът.

Преди въвеждане на тестване за учениците трябваше да се направи проучване сред родителите. Нормално е учителите да не желаят да извършват медицинските изследвания, тъй като те носят риск. Това трябва да се прави от професионалисти, е мнението на проф. Ангелов.

„Имам чувството, че решенията се вземат от самодейци с цел някой да им ръкопляска”, коментира бившият министър на здравеопазването и настоящ кандидат-депутат.

Няма разписан протокол, който да гарантира безопасността на предстоящите избори. Не е ясно кой осигурява личните предпазни средства на изборните комисии и останалите участници. Не се знае и кой носи отговорност.

Има съмнения в манипулацията на изборните резултати .„Не мисля, че е страшно да се броят разписките. Те са гаранция за честността на избора, което е много важно да осигурим”.