Само в 7DniSofia.bg

Хунтата на Радев оголи границата и не спира мигрантите-пращат полицаите да плашат (ДОКУМЕНТ)

бойко рашков

10 дни преди изборите на фона на лавинообразно нарастващата вълна от незаконно влизащи в България бежанци обитателят на президентството Румен Радев и копоят му и шеф на МВР Бойко Рашков опразват границата от силите на реда, за да дебнат и плашат гражданите преди вота на 14 ноември.

Тайната операция на хунтата на Румен Радев, чиято основна цел е неговото преизбиране като президент, започна днес. Операцията се ръководи от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и главния секретар на МВР Петър Тодоров – и двамата бивши щатни служители на комунистическата Държавна сигурност.

Според източници от Министерския съвет служебният премиер Стефан Янев е изолиран от заговора заради конфликтите му с Румен Радев.

Тази сутрин директорите на най-големите структури на МВР са започнали да изтеглят към вътрешността на страната полицейски служители, които бяха допълнително командировани за охрана на южната граница с Турция и Гърция. Прекратени са и специализираните полицейски операции срещу трафикантите на хора и незаконно пр никналите мигранти на територията на Република България.

От вечерта на 1 ноември, понеделник, охраната на южната граница е поета от армията. Вчера Министерството на отбраната официално съобщи, че над 350 военнослужещи от 61-а Стрямска и 2-а Тунджанска механизирана бригада с повече от 40 единици техника от състава на Сухопътните войски са разположени по българо-гръцката и българо турската държавна граница. Военните провеждат съвместни патрули със служители на Главна дирекция „Гранична полиция“, уточниха от военното министерство.

По същото време – на 1 и 2 ноември, служебният премиер е в Глазгоу на глобалния форум за измененията на климата. Преди месец именно министър-председателят о.р. генерал Янев се противопостави на изпращането на български войници за охрана на границата.

,,Няма необходимост от включването на военни части в операция по охрана на границата“, аргументира се тогава служебният премиер. На 24 октомври генерал Янев отсъстваше и от срещата на Румен Радев с министрите от служебния кабинет за кризата с разпространението на пандемията от COVID-19, която се проведе на „Дондуков“ 2.

Докато Янев продължава да е в Глазгоу, на 2 ноември главният секретар на МВР Петър Тодоров пуска „специално съобщение“ до шефовете на главните дирекции ,,Национална полиция“ и ,,Гранична полиция“, до директорите на три от петте най-големи областни дирекции на МВР – СДВР и тези в Пловдив и Стара Загора, както и до ръководителите на дирекциите в Пазарджик и Хасково.

„Във връзка с възникнала необходимост и участие на полицейски състав в други мероприятия, от 03.11.2021 г., временно се преустановява провеждането на специализирана полицейска операция с рег. № 01-7376 от 31.08.2021 г. и допълнена с писма рег. № 8121р-17615 от 08.10.2021 г. и рег. №8121р-17966 от 15.10.2021 г. За продължаване на провеждането на утвърдените в плана за специализирана полицейска операция мероприятия, ще бъдете уведомени допълнително“, разпорежда в „специалното съобщение“ главният секретар Тодоров.

Документът има секретен характер.

Според източници от МВР какво точно означава формулировката „специално съобщение“ е „много мътна работа“ и законността му вероятно ще се уточнява от Инспектората на МВР след втория тур на президентските избори на 21 ноември.

Така, на практика, се спират всички операции срещу трафикантите на бежанци, а полицейският ресурс финансов и човешки, се насочва към „други мероприятия“, както ги формулира главният секретар, твърдят източниците ни. Според тях ,,другите мероприятия“ са репресивните и наказателни акции срещу кметове и партийНИ активисти на ГЕРБ и ДПС, маскирани като борба с купения вот или разследвания на злоупотреби в общините. За целите на полицейското сплашване е необходим сериозен човешки ресурс.

Или както обяви шумно тарашеният кмет на Пазарджик Тодор Попов: „Изпратиха ми 30 души, за да събират информация, която е налична в интернет“. Полицейската акция в общината в Пазарджик се проведе само няколко дни, след като кметът Попов прие в кабинета си кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ и водача на две листи на движението Делян Пеевски.

Преди 2 дни пък активисти на ГЕРБ от Берковица изпратиха сигнал в ПИК, че са привиквани в местното полицейско управление, след като са били натопени за търговия с вот от зам.-председателката на БСП Ирена Анастасова.